Thursday, November 23, 2006

Teaterkväll

Kom just hem från Dramaten där jag såg Valerie solanas ska bli president i Amerika, en rätt stark, och sevärd, föreställning om kvinnan som skrev SCUM-manifestet. Köpte Drömfakulteten, pjäsförfattarens bok om Valerie Solana. Den säljs för 40 kronor på Dramaten där man köper kaffe... Smart initiativ.

Kom att tänka på Ulrike Meinhof, när jag såg pjäsen. Hon var också en självförbrännande kvinna med extrema politiska idéer, minst sagt. Läste en del om henne och hela Baader-Meinhofgruppen när jag var i 20-årsåldern.

På teatern träffade jag flera människor jag känner, bl a träffade jag en gammal pojkväns f d fru, en psykolog som är väldigt 70-talig fortfarande. Hon kom också att tänka på Ulrike Meinhof.

Pratade litet med Vassilis Bolonnassos om att jag ofta lyssnar på hans radioprogram, Alltid på en söndag, till helgmorgonkaffet i sängen, men att jag ibland skäller på honom och tycker han kunde vara en roligare gubbe. Han berättade att på söndag ska han spela något ovanligt av Vivaldi, så då skulle jag lyssna extra noga. Då får jag väl göra det då. Det är egentligen hans fru jag känner, vi har jobbat en del ihop - en ytterst engagerad och kunnig bibliotekarie som arbetar mycket med att få invandrare att använda biblioteket och engagera sig i det svenska samhället. En riktig eldsjäl är hon!

Till dundrande rockmusik körde jag sedan hem i regnet. Nästan otäckt att köra på en svart, tom och regnvåt motorväg. Väntade bara på att någon från baksätet skulle stirra på mig i backspegeln. Möttes av en senkvällspigg katt, som just nu rusar runt som en galning med svansen rakt opp - och själv ska jag gå och lägga mig.

Tuesday, November 21, 2006

Nu

...åker jag till Arlanda och hämtar nedanstående gullegryn! Tjoddelihooo!





Bilden togs på Allhelgonaafton. En stämgaffel med tratt på är stundens experiment - hur låter det, ändras ljudet med tratten? Livet är ett experiment!

Monday, November 20, 2006

Mardrömsdjur


Iiioo, vad otäck bilden blev. Försökte göra den värre, faktiskt. Kanske skulle den vara svartvit istället?

Sunday, November 19, 2006

Momo och Råttis


Lilla Momo har visat sig vara en katt som passar mig väldigt bra. Mycket stor integritet, hon vill komma av sig själv, annars blir det skutt iväg och gömma sig under badkaret eller soffan. På natten sover hon tätt intill mitt ansikte, kittlar mig med sina morrhår eller slickar mig på nästippen.

Hon är snäll och försiktig mot mina händer, biter eller klöser inte. Mot Råttis är hon dock mordisk och kastar den stackars musen högt i luften, fångar med klorna och biter och river så mycket hon kan. Normalt kattbeteende med andra ord.

För att få sova i natt blev jag tvungen att hiva ut henne från sovrummet och stänga dörren, eftersom hon hade fått för sig att det var lektajm vid tretiden - hoppa på mattes fötter i mörkret är en populär lek. För katten.

Uppåt i livet

I helgen har jag förärat mig själv en man! En vacker man med svarta jeans, knytskor och isblå ögon. Och de mest fantastiska armmuskler... Sade feministen. Det var som en fantastisk efterrätt! Bara njutning. (Funderade ett tag på om jag verkligen skulle skriva om det här, men so what, det är väl trevligt att sådant ingår i en singelkvinnas liv - varför skulle man inte få skriva om det?!)

Idag har jag ringt till Kina och talat med Samuel. Han har verkligen båda fötterna på jorden, den gossen. Lugnt och glatt berättade han en del av vad han sett och gjort. Och så talade han om att han längtade väldigt mycket efter mig. Inte uppskruvad eller gråtmild, bara lugn. Själv blir jag sån att jag inte vet vad jag ska säga, vad som är viktigt när man pratar så kort.

Idag hade Samuel sett bambu. Han hade varit på ett bambumuseum berättade han, och sett svart bambu. Kinesisk rockmusik lät förskräckligt , men "De har jättefin klassisk musik!". Musiken pratade vi om för att han ska göra ett bildspel, i Moviemaker, att visa i skolan när han kommer tillbaka. Känner jag honom rätt går han ut på nätet och letar upp lämplig kinesisk musik och lägger in i sitt bildspel. Han gör jättefina bildspel och är väldigt duktig på att välja musik till bilderna. Jag får, som vanligt, inte komma med förslag om vad som är lämpligt. Då får jag till svar att det kan jag ju göra i mina egna bildspel, så nu har jag lagt av att bry mig förrän han ber om hjälp, eller när det är klart - och då är det ju bara att berömma!

Samuel berättade att han fått nya kompisar. En pojke på svenska ambassaden i Hanoi, "han slår alla, men när han inte slåss är han snäll", och en plastkusin. Plastkusinen är kinesiska "så vi förstår inte varandras språk, men vi leker ändå".

På tisdag eftermiddag ska jag hämta dem på Arlanda! Längt-längt!

Jag gillar livet just nu!!

Thursday, November 16, 2006

Feminister och fruntimmer

Har i kväll varit och lyssnat på en föreläsning som Yvonne Hirdman, professor i kvinnohistoria, höll. Var väldigt positiv på väg dit, men tycker inte att jag fick alltför mycket nytt mig serverat. Hon är bra på att prata, i betydelsen att hon har ett dynamiskt språk.

Hirdman har bl a skrivit en bok som heter Det tänkande hjärtat och som handlar om Alva Myrdal - funderar på att läsa den. Någon som läst den och har något att säga om den?

Två citat, ett anmärkningsvärt och ett anmärkningsvärt bra, skrev jag dock upp:
"Hönset är ingen fågel och kvinnan är ingen människa" och historien hjälper oss att "frigöra oss från de dödas makt över våra liv". Det första är ett ryskt ordspråk som kvinnor lärde Hirdman när hon var i Ryssland och föreläste, det andra minns jag inte vem som sagt, men det är heller inte så viktigt. Jag gillar anledningen till att man ska kunna sin historia - även om vi inte tycks frigöra oss så förfärligt bra, vi människor.


I helgen var jag på en fest där en av de unga männen hade någon sorts andrahandskontakt med (den lede, nä, leda måste det bli) FI - inte var det roligt det jag fick höra om hur det kan gå till mellan damerna i det ledande skiktet. Men härvidlag är inte kvinnor bättre än män, tyvärr. Maktkamp är maktkamp, oavsett kön.

Festen där "hans galna moster från Alingsås", som någon beskrev henne, deltog, hade större delen av sin behållning för min del, just i samtalet med sagda moster. Hon hade varit hippie i Frankrike på sjuttiotalet och hade en hel del att säga. Fräsigt fruntimmer, säger jag. Sån vill jag bli på ålderns höst - fräsig, bestämd och besvärlig. (Inser plötsligt när jag läser igenom detta i den publicerade bloggen, att det är jag redan. Det är bara ålderns höst som fattas...)

Ja, och så är jag glad att jag har vänner att tala med när jag är i beråd. Ensam är man (läs "jag") rätt inskränkt - emellanåt. Tänk vad bra det är med samtalet!

Wednesday, November 15, 2006

Arbete, längtan. Upprördhet, fniss.

Arbetet sliter, trots att det är roligt för det mesta - det är massor att ha i huvudet hela tiden samtidigt som man blir avbruten flera gånger i minuten. Det sista av skolobservationsapporten ska skrivas in, alla elevernas utvecklingssamtalsunderlag ska fyllas i - extra petigt inför nationella proven i vår.

Längtan efter Samuel som fortfarande är i Hanoi. Ytterligare en vecka tills han kommer hem. Är rädd att jag ska känna mig främmande för honom, eller han för mig. Han såg så stor ut på bilden i pappabloggen, kände knappt igen honom. Det kanske var minen...

Upprördhet över vad vi tycker är bra under hållning, och över vad vi gör med vår kultur, eller vad de som tar hand om våra pengar gör med vår uppfattning om kultur. Ett bra inlägg om detta fick jag tips på av Marge II.

Fniss blir det emellanåt när Momo skuttar runt och åker kana på elevernas glosböcker, "läser" tidningen så det prasslar och den slits i små remsor, eller gömmer sig i en plastpåse från H&M. Allt i full fart!

Monday, November 13, 2006

Tankfull ung dam


En ny familjemedlem


Det här är lilla Momo, 12 veckor gammal. Jag hämtade henne idag ute på Saltarö. Hon pep i ett par mil, så jag tog av mig min skotska yllehalsduk och lade in till henne, och då somnade hon ganska snart. På bilden har hon ännu inte gått ur kattburen, utan sitter på halsduken och kikar på mig.
Längtar efter Samuel! Han är i Hanoi just nu. Hans bonusmamma har skrivit litet om vistelsen där.

Thursday, November 09, 2006

Allhelgonaafton


Allhegonaafton gick vi till kyrkogården för att tända ljus på sonens farmors föräldrars grav. Väldigt många andra var förstås ute och tände ljus på vänners och anhörigas gravar, så vi mötte en tät ström av människor, trots regnet och kylan. Svårt att få en skarp bild med en simpel digitalkamera, men det är rätt vackert med sudd i just denna bild.

Efteråt skulle vi hem till oss för att äta middag, farmor medbjuden. Så städat som det ser ut när man ska ha gäster har man ju aldrig annars, eller så är det bara jag som har det så. Känner knappt igen bordet - inte en tidning, inte ett papper. A bit spooky, if you ask me...


Wednesday, November 08, 2006

Molnen har lyft

Sonens bonusmamma har SMS:at att resan har gått bra och att de träffades i morse - hon var redan i Kina med Samuels lillasyster. Det lättade rätt bra att få det meddelandet.

Sedan i går har många frågat och varit deltagande i att jag varit ängslig - det har verkligen känts skönt. Man kan ju tycka att det här inte är något, men om man, som jag, lever ensam blir livet ganska platt (till att börja med) när det käraste man har i livet reser bort sådär.

Jag kan bli förvånad över hur mycket andra människors (bloggare och andra) deltagande, på olika sätt, påverkar mig. Glatt överraskad, faktiskt. I teorin vet jag ju det, men behöver påminnas...

Efter att ha övat på julrepertoaren, ska jag nu gå till sängs - rätt nöjd.

Tuesday, November 07, 2006

Hur ska det vara egentligen? Va!

A propos det förra inlägget: Jag har luftat min oro och "bekänt" att jag kommer att längta efter sonen nu när han är bortrest. Då har jag mötts av halvirriterade kommentarer om att jag inte borde binda mig så vid min son, det är inte bra för honom. Hur ska han bli självständig blablabla... Och jag behöver ett eget liv!

Så märkligt. För ett antal år sedan var det väldigt fult att säga att man ville vara ifrån sina barn, att man tyckte det var skönt att slippa dem. Nu ska man säga det, det är natuuuurligt. Och i Sverige kan bara en sak i taget vara natuuurlig. Så nu är det litet chict att säga att man inte längtar efter sina barn, att det är så himmmla skönt med eeeegen tid. Usch! Och tycker man annat så förtränger man något, vågar inte erkänna för sig själv att det är skönt att inte ha barnen hos sig. Man har inget eeeeget liv.

Alla vet så himla väl vad andra känner och hur andra ska leva sina liv.

För min del är det helt ok, att man vill vara utan sina barn, vill ha egen tid eller vad nu anledningen kan vara. Men jag råkar tycka att jag vill ha mitt barn hos mig. Jag fick honom en månad innan jag fyllde 46, och hade fått veta att jag aldrig skulle kunna få barn - kan inte de två sakerna ihop skapa ett annat sätt att se på umgänget med barnet - kanske. Plus att jag ju bara har honom halvtid, eftersom jag är skild från barnets far. Och när man är så gammal som jag har man gjort det man ville i många avseenden, och det man inte hunnit med kan vänta några år, eller så har man ungen med.

Livet är kort, och ofta sorgligt. Det har åtminstone jag lärt mig. Alltså - ta vara på det bästa i livet, vilket självklart är olika i olika människors liv och i olika åldrar. För mig är det bl a min enfödde son, och jag betackar mig för alla möjliga, löjliga framfnysta åsikter om hur jag ska känna i förhållande till honom.

Så det så!

Nu blev jag allt rätt ilsken.

En kvart sedan han lyfte mot Kina

Ja, nu är det femton minuter sedan sonen, med sin pappa, lyfte på väg mot Shanghai. Det känns så oroligt. Kunde bara sova knappt fyra timmar i natt - var uppe och år kall lax, läste bloggar och slutligen tidningen, när den kom strax före halv fem. Att man kan bli så okoncentrerad och nere för att ungen ska åka bort på 14 dagar. Tror att det beror på att han ska så långt bort också, någonstans där jag inte har varit och därmed har svårt att föreställa mig hur det är. Bilder har jag ju sett, har googlat på Hangzhou, dit han ska, men vad hjälper det.

Och ännu värre när han sedan ska till Hanoi. Känner mig som om jag befinner mig under betonggolvet i källaren...



Så här låg han i min säng och läste Drakväktaren igår kväll. Gulle!

Thursday, November 02, 2006

Våra kompisböcker












När jag var tolv år fick jag en kompisbok, som både jag och mina syskon och mina kompisar skrev i. En kompisbok är en sån där förtryckt bok, i vilken man skriver vilka intressen man har, vad man gillar och avskyr och vad man vill bli när man blir stor bl a.

Nu har min son önskat sig, och fått, en sådan bok. Han skrev själv först, sedan fick jag skriva. Då kom jag plötsligt på att jag har kvar min. Hämtade den och lät Samuel läsa. Han ville skriva i den, och när han skrev datum undrade han hur många år sedan det var jag skrev i den första gången. Det var 1964 - 42 år sedan!!

Sista uppslaget var inte ifyllt, dvs en person till kunde skriva i min bok - och det blev min egen son! Läckert.

Nu när han skrivit, visar det sig att vi båda gillar samma idrottsgren, eller, jag gillade som barn, och han gillar redskapsgymnastik...

Morgonens mammaepitet och en bra modeadress

Sonen vaknade för en stund sedan och ropade på mig, låg och myste när jag strök honom över huvudet och pussade. Efter en stund lade han sig på rygg, tittade på mig med sina stora blå och sa:
"Mamma, är du en rackarfilé?"
Hupp, vad svarar man på det, månntro?!

Här är en underbar modeadress, som får mig att längta till New York. Vilka kläder... Och fotografen går inte av för hackor, heller. Vilka bilder!


A propos bilder - gårdagens middag blev strömming...















Jag älskar bilden av rå fisk och rått kött. Vackra färger, klart och rent och doften är ärlig. Nej inte härlig - ärlig!

Wednesday, November 01, 2006

Absolut snökaos

Snön vräker ner. De som skulle ut till oss, 1,5 mil från Stockholms stadskärna, för körövning, kunde inte ta sig ut, för tunnelbana och bussar stod stilla på flera håll - det är nämligen första gången i historien som det är snö här...

I flera dagar har man varnat för att snön skulle komma, ändå har folk på sommardäcken. Vad förvånad man blir över att somliga klarar sig över huvud taget här i livet.















Samuel och jag gick ut vid klockan nio, i mörkret och snöstormen, och åkte pulka och rutchkana och gick en lång promenad. Vi var ute en och en halv timme. Sedan ville Samuel ha varm choklad och Finn Crisp med cheddarost, vilket han fick. Tänkte att nu är det lov, så han får vända lite på dygnet när det är så härligt väder. Vi njuter av stormen. Hemskt dock för dem som befann sig på båten som sjönk mellan Gotland och Öland.

En sån däringa lista

(x) snott den här listan (av denne man)
( ) rökt en cigarett
(x) rökt en cigarr
(x) varit full
(x) hånglat med någon av samma kön
(x) vill bli älskad av ngn
( ) är kär
(x) blivit dumpad
(x) dumpat någon
(x) fått sparken
(x) varit i knytnävsslagsmål
(x) rymt hemifrån.
(x) har haft känslor för någon som inte känt samma sak
(x) blivit arresterad
(x) hånglat med en främling
(x) gått på en blinddejt
(x) ljugit för en kompis
( ) varit kär i en lärare
(x) skolkat
( ) legat med en medarbetare
(x) sett någon dö
( ) varit kär i en av mina internetkompisar
( ) är jätte blyg
(x) varit i Frankrike
( ) varit i Taizé
(x) spytt i en bar
(x) ätit sushi
( ) åkt snowboard
( ) crowdsurfat under en konsert
(x) varit i ett våldsamt förhållande
(x) tagit smärtstillande
(x) älskar eller saknar någon just nu
(x) legat på rygg och sett molnen flyga förbi
(x) gjort en snöängel
(x) byggt ett sandslott
(x) hoppat i en vattenpöl
(x) lekt uppklädd
(x) hoppat i en lövhög
(x) åkt pulka
(x) fuskat när jag spelat spel
(x) varit ensam
(x) somnat i skolan/på jobbet
(x) använt ett falskt id
(x) tittat på en solnedgång
(x) pratglad
(x) rört en orm
(x) sovit under stjärnorna
(x) blivit kittlad
(x) blivit missförstådd
(x) vunnit en tävling
( ) blivit avstängd från skolan
(x) varit i en bilolycka
(x) haft kramp
(x) känt mig som en utstött
( ) ätit ett helt glasspaket på 1 h
(x) hatat mitt utseende
(x) varit vittne till ett brott
(x) ifrågasatt mitt hjärta
( ) är tokig i Anime
(x) gått barfota i lera och pressat leran mellan tårna
(x) varit vilse
(x) varit i Stockholm
(x) simmat i havet
(x) känt som om jag håller på att dö
(x) gråtit mig själv till sömns
( ) lekt polis och rånare
(x) sjungit karaoke
(x) betalat för mat med bara mynt
(x) busringt
(x) fångat en snöflinga på tungan
(x) dansat i regn
( ) skrivit ett brev till tomten
(x) tittat på solnedgången tillsammans med någon jag bryr mig om
(x) blåst bubblor
(x) gjort upp eld på en strand
(x) åkt rullskridskor
(x) fått en önskan inslagen (i vaddå?)
(x) burit pärlor
( ) hoppat från en bro
( ) ätit hund/kattmat
( ) sagt till en främling att jag älskar honom/henne
(x) kysst en spegel
(x) sjungit i duschen
(x) kan Teckenspråk (Alfabetet) (hmm, glömt det mesta misstänker jag...)
( ) drömt att jag gift mig med någon
( ) fastnat med tungan i frysen
(x) Gillar Tv-spel
( ) varit en cheerleader
(x) suttit på ett tak
(x) skrikit så att jag inte fått luft
(x) stannat uppe hela natten
(x) plockat och ätit ett äpple direkt från trädet
(x) klättrat i träd
(x) haft en träkoja
(x) burit fula/annorlunda kläder i skolan
(x) blivit puttad i en sjö med kläderna på
(x) blivit tillsagd av en främling att jag är het
(x) brutit något av de 206 ben som finns i kroppen
(x) fiskat
(x) fångat en fjäril
(x) skrattat så mycket att jag grät
(x) gråtit så mycket att jag inte visste vart jag skulle ta vägen
( ) fuskat på ett prov
(x)glömt någons namn
(x) sovit naken
(x) har drejat en kruka
( ) träffat en utomjording
(x) ätit glass
(x) andas
(x) lärt mig 4 språk (lärt, ja)