Tuesday, May 29, 2007

En molnig kväll i maj

I eftermiddags var jag beredd att slänga, njae, masa mig i säng för att sova bort den bedövande tröttheten och missnöjdheten. Bestämde mig för att åka och träna i stället. Ha! Nu är jag hur pigg som helst! Känner mig nästan religiös!

Har under senaste tiden rättat 286 prov, varav 44 är textbedömningar. Antalet uppgifter jag rättat på proven är 3036. Till detta kommer 66 ämnesprofiler som ska upprättas, en i svenska, en i engelska och en i matematik för varje elev. Ja, och så 22 halvtimmars samtal om nämnda prov. Gissa varför lärare är halvdöda de två första veckorna på sommarlovet?!

För att rädda själen en aning köpte jag mig i söndags en ny ros till balkongen, en Shasta, vilket inte ännu säger mig mer än att den är vit, storblommig och doftande (Googlade och fann Shasta Rose Society - en site om rosor utan bilder!!!! Fnosk! Jo, nu hittade jag bilder - usla...). Min vackra Abraham Darby verkar ha gått hädan. Den fantastiska klängrosen New Dawn, som jag satte nedanför balkongen når nu precis upp och kikar över kanten på min balkong. Ungefär 2 meter hög är den längsta grenen - den kan bli upp till tre meter, tydligen, så jag kommer att få njuta av de vackra blommorna och den härliga doften på morgnarna när jag går ut.

Just nu ser jag den lilla björktrastungen - som katten nog skulle tagit om hon inte sprungit bort - sitta på en av stolparna till barnens rutchkana. I söndags satt jag en stund i gräset och läste tidningen och såg då hur ungen åkte kana riktigt snyggt och landade på sina små benen, längst ner i den platta delen av kanan. Sedan hoppade den iväg efter mamman, gissningsvis nöjd och glad med sitt annorlunda äventyr. Den verkade inte kunna flyga. Naturens små under...

Bofinken kvillrar vilt och bilarna på Stockholmsvägen susar förbi. Saltsjöbadsåget kommer snart - det plingar vid övergången. Jag hör grannens radio genom den öppna balkongdörren. De stora trädkronorna, björken och lönnarna och den enorma tallen, vajar lätt. Inne hos mig luktar det gott av den ugnsstekta laxen jag gjort till middag.

Jag längtar efter Samuel som jag inte träffat sedan i lördags - han är sjuk och bor hos sin pappa, eftersom vi inte brukar flytta honom om han insjuknar. Jag är så nyfiken på hans post - han har fått sin första National Geographic Kids. Han ville inte ha den på svenska, på engelska skulle det vara. Förut har vi läst min vuxenversion tillsammans, på engelska förstås. Det kliar i fingrarna att få öppna, men Samuel har uttryckligen sagt att jag inte får, så det är bara att tåla sig.

Monday, May 21, 2007

Trött som en...

Så kul! Hittade ett par bilder från vår körresa till Mallorca med hjälp av en kommentar i förra inlägget - titta, och titta ännu en gång!

Är trött som en bil - någon som vet var det uttrycket kommer ifrån? Jag vet! Men säger inget. *

Har varit med Samuel på avslutningen på denna termins simträning - han tog simborgarmärket. Mamma stolt som en hö... tupp! Han är också trött som en bil.



* Liten hjälp - den är inte för den som är gullig rakt igenom! Men jag blir lycklig av det elaka och slagfärdiga bisarreriet.

Saturday, May 19, 2007

Regn o död o tjafs

Den här får vi inte se mer av - den är död. Det är mitt fel, har inte vattnat den, där nere i källaren, som jag borde gjort i vinter. Känner mig som en idiot!!

Utanför mitt fönster ser jag Kristina, med stora håret flaxande i den starka vinden, höja händerna och ropa åt en för mig osynlig granne, på bredaste skånska:
"Nu kommer det! Nu kommer regnet!!" Och så sätter hon sig på cykelnoch hojar i väg i vinden och regnet. Usch!

Samuel och jag och hans kompis Emil ska gå och se Spiderman III i eftermiddag på Astoria i Sickla. Dit tar vi bilen.

Jag hör gossarna prata i Emils rum, som ligger vägg i vägg med med mitt vardagsrum. De bråkade om min dator, så till slut valde de att gå över till Emil ett tag, för jag orkade inte höra tjafset. Så nu kan jag spela själv istället, haha.

Mitt-i-natten-skratt

Har suttit i trekvart och gapskrattat åt alla vansinnigheter folk kläcker ur sig. Är alldeles våt runt ögonen av skratt-tårar. Läs och njut - eller förskräcks!

Före det spelade jag ett spel på en av sonens spelsidor - i nästan 3 timmar...


Morgonen därpå: Samuel säger att det är spelarfrenzy...

Friday, May 18, 2007

Trött-tristessen

Tröttheten ligger som en kvävande ridå mellan mig och världen. Visserligen är jag otroligt lättuttråkad i vanliga fall, men nu är det hopplöst.

Såg Jonas Hassen Khemiri i tv-programmet Babel häromkvällen - då vaknade jag! Han pratade om språk och skrivande. Så fort samtalet rör språk eller konst vaknar jag - i alla fall om det är på en djupare, mer penetrerande nivå, eller möjligen experimenterande eller analyserande.

Khemiri pratade om att man kunde bestämma hur man skulle se på ett språk, och när man väl gjort det fick man genast flera belägg för att det var så som man bestämt. Svenskan är ett fågliskt språk. De exempel han gav för att visa detta var t ex snorkråka, göka, pippa, man får pippi, korpa åt sig ... Själv kom jag på örnkoll, kacka i eget bo, din gamla skata, röka en holk (vet inte om det senare är korrekt uttryckt), flyga från blomma till blomma (kanske egentligen om bin eller humlor, men jag tänker på kolibrier) - ja, det finns hur många uttryck som helst om man börjar samla. Kul tanke.

Har dock inte lyckats läsa ut Khemiris bok Ett öga rött - den tilltalar mig inte alls. Har läst Montecore: En unik tiger och gillade inte den heller. Det har väl delvis med språket att göra, trots att jag kan tycka om experiment. Innehållet i övrigt - tja.

Sorgligt nog har Momo Katt försvunnit. Jo, hon kan mycket väl komma tillbaka, det har bara gått drygt fyra dygn ännu, men det känns oroväckande. Och Samuel är ledsen. Vi har cyklat runt en kväll och ropat, gått igenom källarens alla utrymmen och ropat från balkongen varje morgon och kväll - ingen Momo.

Ska cykla litet längre bort idag och ropa. I morgon kommer Samuel från sin pappa. Det känns inte så roligt att behöva säga att Momo ännu inte kommit tillbaka.

Thursday, May 03, 2007

Bussutflykt och konsert

Laang dag i buss oever vaestra Mallorca. Jag har ju aakt bil haer foerut, men mindes inte att det var saa fruktansvaert brant. Jag vaagade inte titta, trots att vi knappt kunde se naagot bitvis eftersom dimman var som mjoelk. Man saag kanske fem-sex meter framfoer bussen och foerstaas lika mycket aat sidorna. Jag fick byta bort min foensterplats och titta in i bergvaeggen paa motsatta sidan.

Vi har gett vaar sista konsert idag, i kyrkan i Deja, hoegt uppe i bergen. Jag laeste oversaettningen fraan svenska till engelska paa naagra laatar. Tycker om att laesa hoegt i kyrkor, eller att prata infoer folk i kyrkor och salar av olika slag.

Det jag mest har reagerat paa idag, foerutom stupen, aer svalorna som svirrar med hoega ljud oever vaara huvuden, de tunga molnen som graa och tunga vaeller ned oever bergen, apelsinblommornas doft och de oerhoert vackra olivlundarna och odlingarna med mandeltraed. Terasserna som maenniskor byggt i bergen med stenar i kanterna goer mig andaektig. Havet som straecker sig in i evigheten, tycks det, naer man aer hoegt uppe bland bergen och ser ner oever de bebodda groena dalarna och ut mot havet...

Nu aer jag vaeldigt troett och laengtar efter Samuel, som paa mailen skickat mig saa fina bilder av tecknade djur som saeger "I love you" och "I miss you". Min alllrafinaste unge!! Honom ska jag krama haart naer jag kommer hem.

I morgon ska vi, aeven jag faktiskt, shoppa.