Wednesday, January 23, 2008

Lokalsinnesdyslektikern slår till - igen...

Haha! Växjö, var det ju!! Men det börjar på samma bokstäver, så det var inte så lätt. Definitivt mer än 5 mil fel, i alla fall!

Efter att ha dansat snoa, vilket gick alldeles utmärkt, så här efter 25 år, ska jag nu gå till hotellet och sova.

Natti!

Tuesday, January 22, 2008

Mot Västerås

I morgon, tidigt som sjutton, åker jag tåg till Västerås med resten av styrelsen för Lärarförbundet här i Nacka, för att delta i mellanstoras konferens. Någon annan där ute som ska dit?

Vad jag vet har jag aldrig varit i Västerås, så det blir litet nytt - spännande känns aningen för stort att säga, no offence, västeråsare...

Packa och i säng. Åker hemifrån strax efter 5 - på morgonen. Hu!

Wednesday, January 16, 2008

Ups and downs

Sover djupt. Ett vrål och tätt därpå tre snabba skrik "törsti´törsti´törsti´!!!! Jag flyger upp ur sömnen och sängen i ett drag utan att passera gå. Pang! säger det i huvudet och jag får omedelbart knallhuvudvärk. Ger ungen vatten, tar en Ipren och sover inte mer den natten. Dagen efter är grå - i alla bemärkelser. Så kan det vara.

Två dagar senare är jag och ovan nämnda unge, nu vänligen kallad Samuel, på väg från simhallen där han tränat crawl och bröstsim och styrka och allt möjligt annat i en timme. Vi småpratar om ditt och datt. På melodin Jag vill ha en egen måne... sjunger Samuel plötsligt Jag vill ha en egen baddräkt, kan jag få låna din? och fortsätter sedan vårt samtal som om ingenting hänt. Jag skrattar gott i små attacker länge efteråt. Så kan det vara.

Jag sitter vid min laptop i klassrummet och arbetar, eleverna arbetar lugnt med olika saker vid sina bänkar och vid datorer. Gossen N, 13 år, kommer fram till mig och frågar vänligt om jag inte kan dra ut denna veckas matsedel från nätet, när jag ändå är inloggad. Jag tittar upp och svarar, aningen, men bara aningen, syrligt att det ju hänger en på dörren till klassrummet. Han drog ju ut den själv förra veckan. Ungen lutar sig mot min kateder, lätt nonchalant, och svarar, snabbt och med ett infamt leende, som sitter kvar en god stund i ansiktet "Ja, men Amber, det är ny vecka nu. Det går framåt i livet!" Jag brister ut i hejdlöst gapskratt, som också sitter i länge. Och känner mig sååå himla lycklig. Så kan det också vara.

Sunday, January 13, 2008

Partyhelg - mer för somliga

Nu är julen slut! Igår dansades den ut mycket ordentligt hos Samuels farmor, på gammaldags vis, med lekar och godis och sysslingar och bryllingar och ingifta och skilda och singlar i en enda röra. Lättsamt i partyhatt - passade mig bra. Samuel har skrivit om det på sin blogg. Och här hemma tog jag ner adventsstjärnorna som suttit kvar längst av allt julanknutet.

Samuel har varit på tre fester denna helg - han är riktigt trött nu. Sitter i badkaret och läser Harry Potter and the Goblet of Fire och äter svartögebönor med olivolja och flingsalt och sen blir det källarfanska med rooiboste.

Själv har jag pendlat mellan att känna mig ömsom glad och nöjd och ömsom trött och förvirrad. De hör ihop i par som jag skrivit dem, de där känslostämningarna. Kanske läge att börja skriva dikter igen när själen är så här svajig.

Idag cyklade jag med Samuel på pakethållaren till hans pappa, som bor ett par kilometer härifrån, för att Samuel skulle hämta sin cykel. I solskenet och den något bistra januarivinden cyklade vi, pladdrande om allt möjligt, hem till mig igen. Enkelt och skönt! Rätt mycket som blir enkelt och skönt när man har barn med. Det är svårt att vara någon annan stans än där man är, så att säga.

Sedan var det dags för Samuel att gå på coctailparty! Det var mycket länge sedan jag var på ett sådant. Dock strök jag en fin ljusblå skjorta åt gossebarnet och insåg att han, återigen, vuxit ur det mesta i klädväg. Slips ville han inte ha - och blev arg över att jag envisas med att kalla det för slirre, för det låter så vansinnigt kul - och fuult. Han slapp slirre.

I veckan skulle jag på middag och åkte 5 mil (sic!) fel. Och jag hade varit på middag hos personen i fråga förut... Suck. Lokalsinnesdyslexin slog till ordentligt. Men det finns tre gator i stockholmsområdet som heter samma och inte mindes jag i vilken stadsdel det var. Jaja. Jag är ju snäll när jag sover.

Märkligt, det är alldeles tyst i mig. Är det bra eller dåligt, månntro?

Sunday, January 06, 2008

Vardagen sipprar ryckvis in

Kallt inomhus, känns som skulle jag aldrig kunna bli varm mer. Har försökt läsa, i tre olika böcker. Fastnar ingenstans, surfar bara på ytan. Tycker jag borde göra en massa, men gör ingenting. Typiskt söndagsfenomen.

I kväll ska jag med Samuel, Signe, x-svärmor och Mathimlen på Disney on Ice i Globen. Hmm, kanske bra med litet tankeskingrande verksamhet.

De brukar gå runt i Globen och sälja saker som de flesta barn vill ha, gärna saker som lyser. Samuel har kvar ett lysande svärd som vi köpte när han var 3 1/2 - han var så där lagom intresserad då och de två andra gångerna vi såg föreställningen. Vi får se om det är någon skillnad denna gång.

Det är som med cirkus, varje gång säger jag att vi aldrig mer ska gå och så kommer det reklam och jag tänker att den här gången kanske... Och Samuel brukar vilja gå och vara lika ointresserad varje gång, när vi väl är på plats. Den här gången var han faktiskt tveksam redan innan, så det blir väl definitivt sista gången. Signe har nog mer nöje av det. Socialt kanske det är bra, jag menar, att göra något ihop?!

På tisdag och onsdag ska Samuel göra proven till musikklasserna - jag är nervös, men försöker att inte prata om det alls. Samuel verkar inte bry sig. Jag har tränat att låta honom splittra ackord, vilket han klarar galant och testat hans omfång, vilket jag inte kan göra något åt. Vet heller inte hur det ska se ut på en drygt nioårig pojke. Han går väldigt högt i alla fall, trestrukna d rent, visserligen med viss svårighet, men ändå. Tvåstrukna h (eller b, som han lärt sig att det heter) går lätt. Det var det högsta jag kunde sjunga, väl uppsjungen, när jag sjöng sopran.

P2 har trettondagskonsert, en kör sjunger Rutters Star Carol och Gläns över sjö och strand. Vackert. Det sista av julen sipprar långsamt ut...

Den här om kinas olympialogga är hmmm, värd att se.

Saturday, January 05, 2008

Lätt postjulfrustration

Har pratat i telefon ett par timmar idag. Litet ovanligt. Jag gillar inte att prata i telefon egentligen; förmodligen för att det mest blir långsamt struntprat, som tvingar fram en har-inget-annat-att-göra-än-att-vara-elak-och-provocera-Amber. Hur barnsligt som helst.

Det ena samtalet var med ex-svärmor, Åsa, om SvD:s stora helgkryss, som kom före jul. Det är inte helt lätt, men rätt roligt. Vi är bra på att lösa ihop och blandat med korsordsproblematiken blir det litet annat samtal i en bra blandning.

Det andra samtalet var med Space Babe, som är rolig att prata med, och inte så slätstruken, utan har gott om synpunkter och idéer. Hon är känslig också, så man får tänka till om man gör som jag ibland - supergeneraliserar så stickor och strån ryker. Över huvud taget blir jag glad, som jag väl sagt vid åtskilliga tillfällen, över människor med egna åsikter, inte alltid så bekväma, men (väl) tänkta utifrån både fakta och erfarenhet.

Granen åkte ut igår. Så mycket barr! Ett tiotal sopskyfflar fulla - vågade inte använda dammsugaren till allt det. Minns hur det var för åtta år sedan då jag senast hade livegran. Dammsugaren höll på att kvävas, stackarn. Nu finns det små anhalter av barr här och där, men städerskan kommer på måndag så jag tittar åt ett annat håll några dagar och låtsas som det regnar (paraply och stövlar kanske?).

Resten av julen då? Kanske ska plocka ner adventsstjärnorna i morgon och julkrafset i Samuels rum också. Har fått lov av honom, annars vågar man inte plocka...

Förstår inte vad det är med mig idag, alldeles vild i kroppen och knoppen - borde ha en boxboll! Eller en redig karl, om man nu får vara så oförblommerad.

Wednesday, January 02, 2008

Omstylad blogg

Hmm, nu har jag stylat om min blogg. Samuel har varit med och haft åsikter. Vet inte om det är en bra idé, det här, men nu får det vara så ett tag. Tänkte att jag skulle anpassa mer till grått och rött, som ju är bloggens namn.

Samuel tycker att jag ska skriva att "Layouten har blivit ändrad, men kvalitén kommer fortfarande att vara densamma." Fniss.

Är det bra? Bättre, sämre?

På-jorden-nyårsafton

Nyårsafton blev trevlig, ja, riktigt skönt behaglig. Samuel och hans lillasyster Signe, 4 år, skulle vara hos mig och kom vid 14-tiden. Samuels farmor, Åsa, och hennes trevlige man, Anders, firade med oss.

Jag pysslade och lagade mat hela eftermiddagen medan Signe såg Micke och Molle på video och Samuel spelade dataspel på nätet. Ungarna hoppade in i köket med jämna mellanrum och kollade läget och smakade på allt som låg framme. Samuel gjorde den kalla såsen till huvudrätten och kärnade ur äpplena till smulpajen. Strax före normal middagstid fick barnen varm choklad och ostsmörgås för att inte vara alltför hungriga och utan-mat-sura, till den litet sena middagen. Signe påpekade att ljusen måste vara tända så det skulle bli mysigt, så vi tände massor av stearinljus, som sedan brann hela kvällen.

Åsa hade lovat att göra förrätten, toast med skagenröra, vilken gjorde succé hos Samuel. Han är så matglad och i stort sett alltid otroligt positiv till ny mat, ja, och den vanliga med.

Det blev många diskussioner om mat vid middagen - Samuel och jag läser ju Den hemlige kocken, så samtalet rörde sig mycket runt vad maten egentligen innehåller. Samuel hämtade boken och läste valda stycken och Anders blev väldigt nyfiken och kommer att läsa den. Signe orkade inte sitta hela middagen, så hon gick in i Samuels rum och gjorde tecknade porträtt av oss alla - det blev väldigt uppskattat.

Eftersom Signe skulle somna långt före midnatt gick vi ut och smällde av några raketer redan vid 8-tiden, så hon skulle få se. Anders läste Prinsessan Fiffig och Jamen Benny för Signe och medan hon låg och mumlade sig till sömns satte vi oss och spelade Samuels julklappsspel Spökjägarna, faktiskt ända fram till tolvslaget, då vi fick bråttom med bubblet och ytterkläderna.

Och sedan kom det jag älskar - fyrverkerierna! Bestämde mig för att det vill jag ha på min begravning, ett redigt fyrverkeri! Ja, så var det bara fylla på med Janssons frestelse och litet eftersnack, innan vi dalade i säng vid 2-tiden, när gästerna gått.

Med hjälp av barnen håller jag mig stadigt på jorden en sådan kväll - det är bra, mycket bra!

Nu ser jag att grannarna dragit upp persiennerna, så det är väl dags för frukost - den får jag inta ensam eftersom storsovaren Samuel fortfarande trynar. Han sover mellan 9,5 och 11 timmar om han får göra som han vill. Och är gärna uppe lääänge på kvällarna...

Gott Nytt (blogg-)År!