Sunday, April 24, 2011

Thursday, April 21, 2011

Vårens glädjeämnen

Morgonpromenaderna med Sokka ger mig tillfälle att utforska vårens framfart i det lilla. Under buskarna i Neglingeparken hittade jag ljus scilla, som doftade gott.


Plockade en liten bukett och ställde i matrumsfönstret. Dessa små buketter, av det som just för perioden växer ute, är en otrolig glädje. Och doftar blommorna ställer jag gärna en bukett bredvid sängen också, så jag kan både somna och vakna till doften. Det är sådant jag kallar livskvalitet.


Jag vet att den stackars linden blir vacker sedan, men nu... Som en köttklubba. Icke tycka om.

Till våren hör att skaffa vårskor till växande barn. Samuel har noggrant, på nätet, valt sina röd-vit-svarta skor. Det svarta är mocka och det röda är tyg. Nu råkade han ha på sig svarta jeans och sin Che Guevara-ripoff med, ja, ni ser ju texten, på sig, så det blev bara samma färger som skorna. Nöjd och mycket glad son!


Riktigt snygga! Håller med Samuel om det. Kan tyvärr inte ärva dem, eftersom de är alldeles för stora för mig.

Till vårens glädjeämnen hör förstås också den mycket morgontidiga fågelsången och kvällsdofterna - de jordiga, aningen syrliga dofterna. Det finns verkligen mycket att glädjas åt!

Sunday, April 17, 2011

Morgonpromenad i lilla skogspartiet

Så här tokglad blir Sokka när jag släpper henne - pinne i munnen har hon också lyckats tillskansa sig.

Ungefär 30 meter från vårt hus finns en parkering, inte asfalterad, hurra!, som leder in i ett litet skogsparti mellan Stockholmsvägen och järnvägen på ena sidan och en smal bilväg, berg och hus på vår sida. Där tar vi ofta morgonpromenaden, Sokka och jag.

I morse när jag släppte Sokka lös, sprang hon hysteriskt lycklig runt, runt, runt så gruset sprutade.

Vacker liten doggie! Och otroligt läraktig och snäll. Ett riktigt lyckopaket. Tänk att jag skaffade hund...

Man måste titta på Saltsjöbanans tåg - varje gång det går förbi. Allt som rör sig och låter är högintressant, utom möjligen skrikiga barn. De är mest skrämmande.

Stockholmsvägen sett från det lilla skogspartiet med järnvägen närmast vårt skogsparti. Och det vackra Handelshuset. Havet, de gamla friluftsbaden - där jag vinterbadar - Grand Hotel och KSSS ligger åt vänster i bilden, ungefär 20 minuters promenad bort. Det blir österut, det. Väldigt vackert hela vägen ut längs med Neglingeviken.

Wednesday, April 13, 2011

Veckobrev v 14


Måndag: Måndagar börjar vi 10.00. Första lektionen i måndags var tyst läsning och sedan läste Ansa högt. Vi har börjat läsa en ny bok som heter ”Rekryten”. Efter läsningen hade vi rast och klockan 11.00 hade vi musikprov med Erik. Till lunch fick vi kycklinggryta med apelsin och ingefära. Efter lunch hade vi rast och de flesta i klassen gick upp till den nya fritidsgården där det gamla biblioteket låg förut. Sista lektion hade vi SO med Sabina och fick veta våra resultat på religionsprovet som vi gjorde förra veckan.

Tisdag: Som vanligt på tisdagar har vi språkval som första lektion och börjar 8.30 istället för 8.20. Efter språkvalet hade vi rast och Ansa läste högt. Efter Ansa hade läst, läste vi själva och hade eget arbete. Sedan hade vi lunch och efter lunch fortsatte vi med det vi höll på med innan. Sedan hade vi idrott med Åsa och på idrotten hade vi någon slags hinderbana med olika träningar på varje station. Sen var skoldagen slut.

Onsdag: Vi började med att läsa tyst i våra böcker. Efter det läste Ansa högt i våran nya spännande bok. Efter Ansa hade läst i 30 minuter var klockan 9.00 och då började vi med ”NTA, matens kemi” eftersom att de flesta i klassen kommer att vara borta på torsdagen i Barcelona. Och då tyckte vi att alla måste i alla fall ha fått börja. Efter det hade vi rast. Sedan hade vi eget arbete och efter det hade vi lunch. Efter lunchen fortsatte vi med det vi höll på med innan. Our work is done! Skoldagen är slut!

Torsdag: Först läste vi i våra bänkböcker i 20 minuter och efter det skrev vi på våra texter ”Min skoltid”. Sedan hade vi tiorast. Efter tiorasten fortsatte vi att arbeta fritt. Sedan var det lunch, vi åt grönsakslasange. Efter lunch så åkte vi till Fisksätra för att kolla på moskeén. Där fick vi lyssna på en imam som berättade om islam. Tyvärr var Åsa sjuk så vi fick hoppa över idrotten och slutade 13.50.

Fredag: Vi började dagen med slöjd och träslöjdsläraren Mikael var sjuk så vi fick vikarie. Sedan hade vi rast och efter rasten kollade på filmen ”Eagle eye” i klassrummet, vi stoppade filmen och gick på lunch och vi fick kycklinggryta med apelsinsås. Efter lunchen fortsatte vi att kolla på filmen. När filmen var slut så arbetade vi fritt. Sedan var veckan slut.

Alva och Astrid



Tuesday, April 12, 2011

Eftermiddag vid Erstavik

Blåsippor på väg mot Erstaviksbadet, som ligger i Solsidan. Långt bortom villor och bilar, dock.

Söndagseftermiddagen tillbringade Samuel, Sokka och jag tillsammans med farmor Åsa, lillasyster Signe och hennes kompis nere vid havsviken. Vi åt matsäck, tittade på folk som promenerade förbi, med hundar och barnvagnar, små barn på små vingliga cyklar, inga barn, men hundar - och alla andra mysväderspromenerande kombinationer.

Liten Sokka ovan bäck. Stor son dinglar med liten hund.

Stor son gullar med liten hund, som aldrig protesterar mot kramar och gull.

Promenerande med hundar, utan barn...

Signe med kompis kastar omväxlande sand och grus i vattnet och lyssnar på ljudet. Liten Sokka håller koll och nosar runt.

Trots att Sokka ogillar vatten måste hon prova att stiga ut en bit.

Solen sken varm där vi låg och satt, om vartannat, i lä en bit uppe i backen bland enar och stenar. Mycket behagligt!

Sunday, April 03, 2011

Eget program

Sonen provar eget förnedringsprogram - för hunden. Hon är redan låg på grund av den löjliga blöjan hon måste ha inom hus när hon löper. Erkänner att jag fnissade. Vi är allt rätt knepiga, vi människor.