Monday, June 20, 2011

En sparv yttrar sig om kyrkan

En bit ner på denna sida finns en del upplysningar om St Esprit, som är den tredje största kyrkan i Paris. Orgeln är dock inte särskilt stor, det hade man inte råd med när det kom till den stora orgeln som skulle byggas. Nu finns "bara" en orgel för ackompanjemang, fick vi veta av organisten i kyrkan, en ung svensk.

Personligen tyckte jag kyrkan var hemsk! Stor, dov, bara grå betong och tunga valv. Påminde mig om döden.

Påminner inte detta, ovan, om ett kranium, så säg?! Om man bara tittar snabbt, så...

Och det här är väl inre organ av något slag - aorta?


Här sitter organisten och arbetar, högt uppe i kyrkan, alldeles under taket. Till höger, drygt en meter bort är själva klaviaturen till orgeln. Där kan man trampa klaver, vilket inte är detsamma som att trampa i detsamma. :) Tror jag, som aldrig spelat sådan orgel.

Ungefär där jag stod och tog bilden satt vi och sjöng under mässan. Tyckte vi var som små sparvar i ett hörn, där vi satt under taket med alla små människor lång där nere. Hu!

Sunday, June 05, 2011

Paris dyrt och Paris trevligt

Se priset, som det står i billighetsannonser. Här är det tvärt om! 16 par herrsockor, 23 € (203 kr i dagens värde) per par. Skorna i butiken intill kostade mellan 3 000 och 6 000 € (det senare drygt 53 000 kr i dagens värde). De där som var dyrast ville jag ändå inte ha - det var ju krokodil och det är väl inte helt rätt?! Surt, sa räven om krokodilen...

På vår lokala bar - ingen rädder för kalorier här! Det fanns en burk med sylt också.

Våra frukostcroissanter uppe i Monmartre. Tyvärr kan jag inte äta bröd, så jag fick nöja mig med doften - ljuvlig förstås. Men ägg och bacon och café d´allonger är inte heller illa.

Allonger frågade jag om och då visade den unge mannen bakom disken någonting som var högt... Jag förstod när jag googlat i min snuttefilt (min iPhone). Allonger betyder både utdraget och späda ut. Jag vill ha utspätt kaffe, ju blaskigare desto bättre! Jag vet att det inte är fint att tycka om det, man ska vara expert på starka konstiga kaffeblandningar med knepiga namn, då vet man vad som gäller. Men jag gillar blaskigt kaffe. Eller utspätt. Det låter bättre.

Den här damen såg jag som rollmodell för min ålderdom. Hon satt i godan ro och läste sin tidning och smuttade på sin öl. Fast jag ska ha vin och en bok i stället. Lägg märke till käppen som står lutad mot bordet. Det är livskvalitet, att ta sig ut med käppen till baren.

Friday, June 03, 2011

Paris på hjul

Att cykla i Paris en tidig majmorgon är alldeles fantastiskt! Bilderna där mina körkamrater cyklar har jag tagit medan jag själv cyklade. Svala vindar, riktigt friska, den första timmen vi cyklade (vid 10-tiden).

Efter ett par timmar var det ganska varmt, nedan var det t o m rätt dammigt! Men speciellt. Rekommenderas verkligen.

Den parisiska trafiken är ok, men parkeringarna... Kors och tvärs - att tvärs inte är en lögn syns ju på bilderna - och med en millimeter till godo fram och bak. Begriper inte hur de kom vare sig in eller ut.

Inte underligt att man vill skydda sin pluttbil, den kan ju bli mosad mellan två större.


Fler inlägg, ur olika vinklar, från Paris blir det, var så säker!

Wednesday, June 01, 2011

Hemligt meddelande

qrcode

qrcode

Dessa kan du läsa av med din iPhone eller Android, eller någon av de andra nya fånerna. Ladda ner appen som kan läsa av QR-koder - i-nigma heter den. Kul! I julas placerade jag och Samuel ut massor av QR-koder ute i samhället med jul- och vinterhälsningar.

Nu har ju många kommunala och statliga papper sådana koder. Titta efter får du se!

Någon som kan scanna av vad det står?