Thursday, March 29, 2007

Ett par irritationsmoment - bland annat

Läste om skolverkets Nationella prov i en blogg - och blev riktigt tvärarg! Jag håller helt med bloggerskan, men hade förträngt att jag, efter sjukskrivningen ska tillbaka och rätta dessa prov, med en godkändnivå som en medelintelligent groda kan klara av. Vem hjälper man med det? Ingen människa, inget land! Läs min kommentar till hennes inlägg. Hu! Nu får jag blodstörtning!

Idag har jag beslutat mig för att sluta med smärtstillande medel. Det gör litet ont, men jag har klarat dagen bra, utan stora ansträngningar, så det känns att det går framåt. Nu har det gått 10 dagar sedan operationen. Har gått en promenad runt kvarteret, det var vad jag orkade med utan att förta mig.

Balkongdörren är öppen en liten glipa, så inte Momo Katt ska smita ut. En orange solstrimma lägger sig över mitt ansikte, över bord och bokhyllor, och jag hör Elvis prata med sin lilla ljusa röst där ute "eeeiih, eeiih", med sin dalmålspratande kolugna pappa, som kommer från Rättvik. Skönt att man inte bara är omgiven av stockholmare. Det är roligare med litet blandning.

Tragglar på i Jonathan Strange & Mr Norrell. Den håller mitt läsintresse precis, vet inte vad jag ska tycka ännu. Har läst drygt 300 av 770 sidor.

Har sagt upp min prenumeration på VI-tidningen - jag hann aldrig läsa den. Nu läser jag ikapp en del gamla nummer. Läste just augustinumret, jo, det är sant.

"Sex författare byter kön" är rubriken på sex texter av olika författare i ämnet - inte alls illa. Riktigt bra tycker jag Anders Ehnmark och Ulf Eriksson skriver. Särskilt den senare.

Jag känner några personer, 4 stycken, som bytt kön, och det finns mycket att säga om våra könsroller utifrån hur de har upplevt bytet. Och förresten utifrån hur jag har reagerat själv också. Jag tycker att jag är rätt liberal, men så lätt var det inte!! Jag har blivit otroligt provocerad, inte av kvinnor som byter till män, men tvärtom. Där finns nog en del grumligheter att hämta, som jag inte visste fanns... Isch! Väldigt irriterande!

7 comments:

Inkan said...

Bra att du rör på dig - motionerar - en liten bit till nästa dag, och nästa dag och etc. Då mår kroppen bra och jobbar på läkningen.

Den där boken blir jag nyfiken på...fast just nu är mina planer att köpa en diktbok som kommer ut denna vecka i Norge. Det är ett äventyr att handla så - för det hela måste fixas genom bank och papper som ska fyllas i. En del vill ha betalningen klar innan de sänder beställd bok. Andra sänder boken med en fin faktura och man måste ta reda på vilken bank som bokhandeln använder sig av, så att min bank kan sända till rätt ställe.

Stefan K said...

Hej på sig! Tid till läsning och eftertanke är en bristvara som det bara är att utnyttja när man får chansen.
Du provoceras mer av män som byter kön till kvinna? (Trodde det var tvärtom!) Är det kanske på grund av de "stereotypiska" bilderna av kvinnlighet som de personerna ofta har för ögonen och försöker efterlikna? Eller för att du gillar män och de berövar omvärlden en?
För mig finns iaf båda de elementen där (omvänt) när jag reflekterar över könsbyten från man till kvinna - dels stör jag mig på som jag tycker löjliga & förlegade machobeteenden som de ibland valhänt anammar, dels kan jag tycka att de passade bättre (var snyggare) som kvinna. Det är säkert samma personer vi tänker på eftersom vi umgåtts i samma kretsar.

AMber said...

Inkan: Ja, boken är väldigt speciell, den har ju fått bra kritik också, som du ser - vad nu det kan vara värt.

Men du, vad de trasslar med bokbetalningar. Allt går ju så enkelt att göra på nätet nu, så man undrar hur de tänker. Spännande att höra vad det är för bok du beställer.

Stefan:
Hej, kära vän! Vad glad jag blir över att du kommenterar!

Njae, det är rätt komlicerat det här med varför jag provoceras så oerhört.
Jag tror att de ibland försöker efterlikna stereotypiska kvinnoideal, som du säger, och nesligen misslyckas, vilket medför att det känns helt sjukt att relatera till dem. Inget man/jag känner igen.

Det andra är att de INTE efterliknar det jag fostrats till att se som kvinnligt. En av dem har t ex ständigt ovårdat, smutsigt hår, halvlånga slitna naglar med svarta sorgkanter och avskavt nagellack och luktar mycket ofräscht. Det är verkligen förbjudet som kvinna. Obehagligt.

Och samtidigt - varför ska kvinnor ha strängare regler runt detta än män? I mitt huvud i alla fall. Förmodligen i samhällets också. Det krockar på alla plan!

Gissar att det har med min ambivalenta iställning till gränslöshet att göra. Å ena sidan tycker jag det är så skönt med gränsöverskridande (se där, det är ju inte direkt gränslöshet) och å andra sidan skräms jag från vettet av gränslöshet.

När kvinnor byter kön till män, kan de ju bli litet larviga i sin machosträvan, som du säger, men det är lättare att vifta bort. Vem bryr sig?

Att vi missar några män f ö, bekymrar mig inte. Det finns nog så det räcker. :-)

Nu hoppas jag att ingen psykolog läser mina motsägelsefulla tankar runt detta - då åker jag väl in. Eller får byta kön, gud förbjude... (Man får visst skoja om sånt - också!)

Knit-Marie said...

Man kan verkligen undra också över grammatikundervisningen/kraven. Kanske klarar man sig utan begreppen i många fall, men när min son, som hade höga betyg i svenska från gymnasiet och är riktigt bra på att tala, förstå och stava engelska skulle ta Cambridgecertifikat utomlands, så stod han sig slätt. Han hade inte ens elementära kunskaper i grammatik.

AMber said...

knit-marie: Ja, det är verkligen en brist på flera håll i dagens skola. En del lärare man talar med tror att det inte behövs - grammatik alltså. Klart man blir populär, in the short run, då...

Hoppas din son tar chansen om igen. Ett bra sätt att lära sig engelska är ju att läsa mycket. Men utan grammatikundervisning tar det en förskräcklig tid.

Visionary Soul said...

Kikar förbi här och kollar läget! :-) Ser att du blivit tillfälligt begränsad i din rörlighet... det är kanske både otrevligt, smärtsamt och rätt skönt, på så sätt att du får göra vad du vill i egen takt en stund?

Skönt att se att du är kvar här i alla fall... ha en trevlig helg! :-)

AMber said...

Visionary: Kul att du tittade förbi - jag läser hos dig med, väldigt ofta.

Ja, det har blivit en hel del läsning, och sover gör jag en del fortfarande - gissar att det hör till. Skönt är det i alla fall. :-)