Sunday, November 09, 2008

Akademinnen

I fredags kväll träffades den gamla Fisksätraakademin, som bildades i mitten på 80-talet. Vi diskuterade musik, teater, film och litteratur. Vi läste böcker och diskuterade. Nu har några flyttat, bl a jag, någon har gått bort och någon har blivit känd skådespelare.


Viktor Friberg, som f ö var en av de som startade akademin, framför en av sina härliga monologer.

Vi träffades på Fisksätra bibliotek, som blivit valt till Sveriges näst bästa bibliotek tack vare Barbro Bolonassos, en eldsjäl full av idéer. Jag hade min pärm med mig, pärmen med listor och anteckningar från föreningar, cirklar, resor, körer och lustiga sammankomster från 70-talet och framåt. Jag hade akademimedlemmarnas listor med favoritmusik, favoritböcker och favoritfilmer i den. Somligt står sig och annat är väldigt tidsbundet, ser jag i våra listor.

Böcker som lästes i akademin var bl a:
Italo Cavino: Klätterbaronen
Lars Ahlin: Natt i marknadstältet
Joseph Conrad: Mörkrets hjärta
Claude Simon: Vägen till Flanderna
Eyvind Johnson: Hans nådes tid
Stig Larsson: Introduktion

Bara manliga författare, ser jag nu...

Filmer som vi tyckte om, slumpmässigt utvalda:
Fitzcarraldo
Stalker
Yol
Amadeus
Min sköna tvättomat
Gökboet
Sjunde inseglet
Blues Brothers
Berlin Alexanderplatz


Kvällen slutade med att vi serverades en fin buffet och alla pratade i munnen på varandra i det lilla biblioteksköket. Samuel och Vassilis Bolonassos, som jag skrivit om förut, fann varandra i ett samtal om mat. "Ingen tar mig på allvar, bara han!" sa Samuel om Vassilis.

När vi kom ut i höstnatten, efter denna trevliga kväll, hade jag fått parkeringsböter - trots att jag betalat parkeringsavgift. Vad är det med mig och parkeringsböter?!

5 comments:

Panter said...

Det måste vara en härlig känsla, att träffas så. Detta om något ät väl meningsfull fritid.

Bloggblad said...

Så trevligt det låter!

Eleonora said...

Du hade då en kreativ dag, det hör jag. Böterna överklagar du väl? Om det nu inte var så att du bara fick stå i 2 tim förståss. Jag tror det är den tidsangivelsen i Fiskis.

Ha en bra vecka kära vän och kram

Eleonora said...

Tack för din rara kommentar hos mig. Ibland känner man sig som jag gjorde igår och när man är bortskämd med att oftast ha det gott, så påverkar det negativa tänket kanske för mycket. Idag mår jag mycket bättre och har tom varit ute på en promenad - i regnet. Inte lång, men dock promenad ... ute... i regn. I morgon ska jag köra till Täby i ett ärende. Kanske jag tittar in i deras fantastiska galleria också.

Ser att du haft det hur trevligt som helst på Fiskis bibliotek. Det låter häftigt med de träffar ni har. Och att Samuel kan vara med. Ha det gott och kram

Amber said...

panter: Ja, det gör mig glad och full av liv att träffas på detta sätt. Det är lätt att släppa det när jobbet och familjen tar över.

bloggblad: Det var det verkligen också!

eleonora: Det gick inte att överklaga. Just där jag stod, till skillnad mot 100 m bort, skulle man ha en parkeringsskiva, inte betala... suck.