Monday, December 29, 2008

Mat eller icke mat?

Gårdagens lunch bestod av maltodextrin, stärkelse, vegetabiliskt fett, salt, glukossirap, mjölksocker, vegetabilisk olja, mjölkprotein, arom (med bl a ägg), kycklingkött 1,8%, lök, antioxidationsmedel (E 340), smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat, E 640), selleri, krydda och jästextrakt.

Rätt förskräckt blev jag när jag insåg innehållet - fast det innehåller ju selleri, så...

Någon som lyckas lista ut vad "rätten" heter?

Läser just nu Mats-Eric Nilssons Äkta vara - Guiden till oförfalskad mat, samma författare som till Den hemlige kocken. Betänker man ovanstående kan man tro att jag inte förstår vad jag läser. Dock rekommenderar jag båda till läsning - man handlar på ett helt annat sätt efteråt. Litet krångligare blir det förstås, men godare också.

Nå, till middag blev det begripligare, då Samuel lagade lammfärsbiffar och jag gjorde potatismos. Garanterat inga tillsatser av obegriplig och ihjälprocessad karaktär. Smakskillnaden ska vi inte tala om. Keep it simple!

12 comments:

Anna said...

Öhöhöh, socker, fett, salt, mer fett, mer socker, lite mjölkrester, liiite kyckling... soppa på påse kanske?

Keep it simple!

Amber said...

anna: Jaaaa! Rätt! Bravo. Och äckligt att förtära...

Bloggblad said...

Då gissade jag också rätt...

Här blev det köttfärsbiffar med grädde i såsen och potatismos med en gräddslurk i... får nog gå extra långt i morgon... men gott var det - och det hör inte till vardagsmaten.

Amber said...

bloggblad: Duktigt gjort att lista ut vad "maten" skulle föreställa.

Grädde i såsen var det länge sedan vi hade, men i bland har jag grädde i pannkakorna, mest för Samuels skull. I potatismoset är det oslagbart!!

Inkan said...
This comment has been removed by the author.
Inkan said...

Tänk mitt allra första yrke var inom matkonsten! Jag blev kallskänka! Det var ganska roligt - men trista arbetstider med alla kvälls och nattjobb.Gott Nytt År
Inkan

Det Mörka Hotet said...

Ville bara önska dig och din familj ett gott nytt år!

Eleonora said...

Man upplever det som viktigare och viktigare att läsa innehållsförteckningar på matvaror. Kruxet är att stilen är så liten så ögonen orkar inte med.

Ett riktigt Gott Nytt År till dig och Samuel. Kram till er båda

Amber said...

Inkan: Kallskänka är säkert roligt en period då man lär sig mycket nytt, sedan undrar jag om jag skulle tycka det var så roligt. Konstiga tider är ju kul för en del, men jag vet inte...

Gott Nytt År till dig med!

Det mörka hotet: Tack - och alldeles detsamma, som Strindeberg sa i något av sina spel.

eleonora: Ja, det finns säkert någon tanke med at stilen är så enormt förkrympt, hehe. :-( Men om alla som har svårt att läsa dessa myror slutade köpa det de inte kan läsa, eller tog med sig förstoringsglas, skulle det nog bli andra bullar - eller annat innehåll i bullarna.

Generellt kan man vara förvissad om att ju längre innehållslista, desto mindre vettigt att äta. Lång innehållslista = undvik!

Gott Nytt År till dig med, Eleonora!

qi said...

Jag har nu skaffat bägge böckerna och ska läsa dem så snart jag hinner. Vad jag förstått så kommer mitt sätt att se på maten jag köper att förändras...

Amber said...

Qi: Härligt! Du kommer att lära dig mycket! Men en hel del som man köpt förut avstår man ifrån, även om man inte köper halvfabrikat.

Anonymous said...

視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,女人,美女,寫真,遊戲,微風,微風,台灣論壇,論壇,plus,論壇,維克斯,情色論壇,性愛,性感,校園,正妹,AV,女優,SEX,走光,a片,免費,A漫,h漫,漫畫,免費,網站,遊戲,文學,遊戲,色情,影片,色教館,色色網,色遊戲,自拍,尋人,偵探,偵探社,徵才,澤井芽衣,衣櫥,內衣品牌,曬衣架,西田麻衣,魔衣盒子,麻將,遊戲,薰衣草,洗衣店,內衣,賴布衣,遊戲,哺乳衣,卯月麻衣,成衣工廠,內衣,月眉,字典,育達,字典,教育大學,緯來,教育局,教育局,育達