Sunday, March 29, 2009

Taggad

Mathimlen har gett mig några frågor att svara på - bäst att göra det då. Brukar inte riktigt vilja vara med på saker som alla andra gör, men Mathimlen är väl inte alla andra...

Nuvarande besatthet?
Hmm, det är nog att läsa, ja, egentligen ploga, Conn Igguldens böcker om Djingis Kahn, fast de litterärt sett har rediga brister. Har tidigare läst hans serie om Caesar och gillar att han närmar sig krigarna, gillar krigandet (ja, jag veeeet vad man ska tycka om man är pk), det obönhörliga i krigarens förhållningssätt.

Är också någorlunda besatt av Siri Hustvedts böcker - Qi tipsade om What I Loved, på svenska Vad jag älskade, och nu läser jag The Sorrows of an American, vilken ännu inte finns på svenska.

Vad har du på dej nu?
Vit frottémorgonrock, blå nattskjorta med en gäspande Musse Pigg på och sådana där flipskor - foträta. Har skrivit på en observationsrapport sedan frukost, så jag inte brytt mig om att klä på mig.

Tar du tupplurar?
Jajamen! Helst varje dag när jag kommer hem från jobbet! En halvtimme räcker. Sätter jag inte på väckarklockan och ligger på rygg vaknar jag, i stort sett alltid, av mig själv efter 25-30 minuter. Ska jag iväg någonstans ställer jag klockan för säkerhets skull.

Under helger och ledigheter tar jag en tupplur i bland när det känns bra, oftast någonstans mellan kl 17 och 18. Vid 17-tiden är jag som tröttast.

Bra att ingen lockats att kalla det power nap...

Vem kramade du sist?
Samuel, tror jag. Eller Samir, katten. Är man singel får man ta sina chanser om det ska bli någon utöver de två jag nämnt. Jag är rätt kramig av mig, så det är inte så svårt.

Om du vore ett träd vilket skulle det vara?
En ask! Asken är ett högt träd, högre än de flesta i vårt land och har en mycket vacker krona. Solen silar grönt och lätt genom den. Det är också ett gammalt heligt träd. Det tycker jag om.

Vad blir det till middag?
Haven´t got a clue! När Samuel är hos sin pappa kan det bli litet vad som helst - nästan. Men något blir det. Igår, efter jag sett filmen Män som hatar kvinnor, handlade jag på en italiensk pastarestaurang i Sickla och tog med mig hem.

Vad var det sista du köpte?
Det var ovanstående middag i Sickla. Före det var det biljetten till filmen och före det var det, på Åhléns, en massa klotformade vita stearinljus som jag ska ha i badrummet.

Gillar verkligen inte att handla! Gick igenom den nya delen av Sickla köpcenter, eller vad det nu heter, medan jag väntade på att bion skulle börja - suck! Bara kläd- och skoaffärer. Hur trist som helst! Är människors klädbehov omättligt?

Vad lyssnar du på just nu?
Datorns susande, kattens snarkningar och någon liten fågelrackare som pip-tjattrar utanför fönstret. Några bilar på Stockholmsvägen hör jag också brumma.

Tidigare lyssnade jag på Klingan (P2), som jag tycker om för musikblandningen.

Favoritväder?
Hmm, det var svårt. Älskar dimma! Det är litet hemligt, inte så hysteriskt, och man behöver inte vara vacker, smal eller två, som man måste i solksken. Men solsken är bra som omväxling...

Vad skulle du döpa eventuella döttrar och söner?
Tja, Samuel Adam är bra på den son jag redan har. Om jag hade fått en dotter hade det nog blivit Liv, Saga, eller något vackert österländskt, med vettig betydelse förstås, som Shala - vet dock inte vad det betyder.

Säg något till den person som taggade dig.
Välkommen hem! Mathimlen är nämligen i Kina just nu och hälsar på sina föräldrar.

Favoritresemål?
New York - där finns allt, London - för språket, böckerna och miljön. Mallorca är en väldigt vacker ö och Lofoten oerhört speciellt. Tycker om Italien också, både för maten och kulturen.

Nämn några saker du inte kan vara utan?
Böcker, datorn, mobilen, bilen. Klart man kan vara utan det, men vill inte.

Vad skulle du vilja ha i dina händer just nu?
En fast mansrumpa... Månntro man får skriva det - äsch, det är min blogg!

Om du förvandlades till en känd person av motsatt kön, vem skulle det vara?
Caesar, tror jag.

Om du kunde åka varsomhelst i världen i en timme var skulle du åka?
Någonstans i Mongoliet, på slätten, på en liten ettrig och stark mongolisk häst. Tidsmässigt är det vad min bak skulle orka med.

Vem skulle du vilja fastna i en hiss med?
Under förutsättning att vi fick igång ett samtal - Susanne Brögger. Eller Ivar-LO Johansson.

Extrafråga: Favoritlukt?
Mycket svår fråga - jag är extremt luktkänslig! Fuktig vår- eller sommarkväll/morgon.


Jag taggar inten särskild, men tycker att du som läser och tycker det är kul med frågorna ska göra som jag - svara på dem!

5 comments:

Stefan K. said...

"Solksken" - det gjorde min dag! :-)
För vrigt anser jag att människors (d.v.s. mitt) klädbehov ÄR omättligt.
/S

Stefan K. said...

Och där bidrog jag med "vrigt"...

carulmare said...

Jag har också tagit mig igenom (ingen konst alls, faktiskt!) Conn Igguldens serie om Caesar. Blev särskilt förtjust i skildringen av förhållandet mellan Caesar och Brutus. Historiskt inte så exakt, mera en psykologisk fullträff, i alla fall enligt min bedömning. Dessutom bidrog konflikten mellan dem i hög grad till böckernas spänningsvärde...

Som du känner jag mig också dragen till av krigargestalter. Kämpar! Sonen och jag kom en dag överens om, helt oväntat(!), att livet egentligen är en Drake...!

Anna said...

Vad kul att läsa. Har även gjort frågorna i min blogg. Antar att du åt på "Tutto Italia" Deras rullar är goda, mums!

Amber said...

Stefan K: Haha! Det hade jag inte uppmärksammat, förstås! Men detä rju litet kul, så det får stå kvar! du är ju ena halvan av språkpoliserna Kling och Klang - remember?! Eller var det de där puckpoliserna i Tintin?

Carulmare: Du har rätt i att konflikten relationen mellan Caesar och Brutus bidrog till spänningen - det hade jag inte tänkt på förut.

Inte bara livet är en drake, även jag är en! Född i drakens år, minsann, passande nog. Sonens far är råtta, hihi. Det låter roligare än det var, eller hur jag nu ska förklara det. Råttor är ju intelligenta djur, så det gick hyggligt jämnt upp. :-)

Bra att du och sonen är överens om att livet är en drake - jag står helt på er sida!

Anna: Ska kolla på din blogg. Ja, Tutto Italia var det. Mycket gott och mättande.