Saturday, May 21, 2011

Husfasader i Paris


Fönster i Monmartre; fönsterluckor överallt. Det ger en så trevlig atmosfär, tycker jag.

Här är det inte träd som ger skuggorna på husväggen, det ser likadant ut dagtid. Väggen är nämligen målad med detta mönster. Människor har roliga idéer ibland.

En bild tagen från en båt på Seine. I ett fönster, egentligen en fransk balkong, såg jag en person stå och röka och titta ut över Seines gröna vatten och alla turistbåtarna som långsamt flyter fram. Tänkte på hur det är att bo där uppe. Tittar man noga ser man henne (tror det var en hon) stå där och röka.

Också Monmartre... Behagliga kvarter med mååånga turister. Vi åt frukost där en ganska tidig morgon, då det ännu var svalt och inte så mycket folk. Ett fint minne.

Här reagerade jag på den lilla insprängda balkongen med orange fåtölj att sitta och mysa i.

Hur ser det ut, månne bakom de vita täckande gardinerna? Mörka, boaserade väggar? Äkta mattor och tung cigarrdoft?

Ungdomen gör sig synlig! Inget boaserat här, inte.

Fina balkongräcken - kan inte avgöra om de är smidda eller gjutna. Vet att det förändrades under en viss period från smitt till gjutet - de "fina" husen har det smidda kvar...

6 comments:

Eleonora said...

Jag har väntat såå på att få höra om din Paris-resa. En kör-resa sa´ Samuel.

Härliga husfasader du har fastnat för. Antar att turen på Seine var toppen på alla sätt. Det återstår för mig - om det nu skulle kunna bli Paris åter någon gång.

På FB ger jag dig tröst nu när den lilla fågeln är utflugen - kom och invig min "nya" balkong idag (vid 18 tiden) med ett glas rosé! Så kan jag få höra mer om Paris!!

Amber said...

Eleonora: Det kommer mer om Parisresan i nya inlägg - hittade en massa olika sätt att se på den staden.

Jag kommer så gärna och inviger din fina balkong! Härligt Eleonora!

Fransk inredning said...

Vilka vackra hus! hur var Paris? Kram susanne

Elisabet. said...

Helt fantastiska bilder!!
Jag tänkte det .., du påminner lite om min mamma. 1967 åkte hon ensam till New York och var där i en veckas tid. Andra mammor valde Mallorca eller nånting annat och jag tyckte att mamma var så ..., ja, hon hade väl också kunnat åka dit?
Men hem kom hon med helt annorlunda bilder än vad vid hade förväntat oss.
Hon hade filmat människor som rastade hundar i olika parker - konsekvent nästan bara detta - och det sa sååå mycket om NY.

Det här, ger lika mycket, tycker jag. I alla fall om husfasader.

Och sen är jag ju fönstergalen, så det gör ju sitt till.

Tack!!

Amber said...

Fransk inredning: Paris var trevligt och sommarvarmt. Många vackra hus, vackra gamla restauranger, men inte särskilt bra mat (utom på ett italienskt ställe!)och kyparna kunde man kastat åt krokodilerna. :)

Elisabet: Din härliga mamma! En alldeles särskild person, har jag förstått.

Jag märkte att jag hade olika teman i mitt fotograferande - det kommer mer. :)

Bloggblad said...

Roligt att se stolarna!

Jag tänkte när jag såg dem att jag själv mest tittar på hus och fönster och försöker känna in husets karaktär, tänker på vem som bor där inne etc. Och så såg jag att vi har det intresset gemensamt! Kul.