Saturday, May 28, 2011

Paris på mitt sätt

Ovanstående bild startade det hela - jag blev så glad över färgerna. Jag älskar starka färger! Efter att ha tagit den bilden upptäckte jag att på nästan alla metrostationer hade stolarna olika färger och ibland också former. Blev nästan besatt av att ta bilder av dem. Mina vänner fick snällt vänta medan jag tog bilder på stolar. Ibland kastade jag mig fram till dörrarna, trots att jag inte skulle av där, och tog en bild. Ibland fick jag ta i farten eftersom jag suttit och pratat och missat en ny färg eller ny form.En ung fransman som satt med en baby i famnen, vi pratade om babyn och jag gullade litet - på franska - frågade varför jag tog bilder på stolar. Där tog min franska slut så vi övergick till engelska. Jag frågade om han var från Paris och det var han. Då vet du att stolarna på metrostationerna har olika färg och form, sa jag. Det hade han aldrig lagt märke till! Suck. Är folk blinda?
Tur att det var väldigt varmt i metron, med svensk kyla mätt hade man frusit fast i en sådan här stol medan man väntade på tåget.
Jag missade att fotografera några ytterligare färg- och formkombinationer jag såg och förmodligen hade jag kunnat åka runt hela systemet i flera dagar och hittat fler, men på fem dagar kanske man ska se något annat också. :D

Som man kan förstå tycker jag om mönster och upprepningar. Det blir så omedvetet. Efter ett tag inser jag att jag har hittat ett nytt mönster att ägna mig åt. Jag utforskar något, undrar vad...

Återkommer med fler bilder - av annat slag. Paris är oerhört rikt på mönster, som vi inte är vana vid - att bära sitt långsmala bröd, pain, i handen, under armen och stickande ut ur en liten påse är ett sådant parisiskt mönster.

7 comments:

qi said...

Paris är underbart! Jag var där en kall vår för tio år sedan, ändå var upplevelsen så fantastisk och jag kände att jag måste komma tillbaka och upptäcka mer och fördjupa det jag hade upplevt. Men det har inte blivit av ännu, tyvärr!

Roligt med metrostolarna! Nån har tänkt och du har sett det!

Eleonora said...

Vilken kul grej och så typiskt dig att ditt öga fångade alla olika stolar i tunnelbanan. Fantastiskt roliga bilder, som ju tydligen fransmännen själva är rätt omedvetna om!?

Hoppas alla hälsningar österifrån är av godo och trevliga.

Fortsatt skön helg - kramis

Amber said...

Qi: Vi cyklade tre timmar i vårsolen (i början av maj) mitt i Paris och det var helt fantastiskt!! Kanske du kan göra det - man gör det gärna i grupp med en fantastitsk guide. Amerikaner förstås, som startat en sådan firma. :-)

Ja, du har rätt - tänkte inte på att det ju är en hyllning till den som tänkt.

Eleonora: Ja, jag ser ju ofta det litet udda. Det är väl ofta så att det man har framför näsan varje dag har man litet svårt att se...

Ja, det verkar vara bra, det lilla jag hört. Har fått SMS idag så vi ska snart skypa. Mammalängtan börjar kännas.

Elisabet. said...

Ja, men helt sanslöst! Det är som när jag ser filmen Amelie från Montmartre .., där ser jag bara rött och grönt hela tiden. Allt är synkat ,-)

Amber said...

Elisabet: Rött och grönt får en att gå igång! Det är ju komplementfärger, så...

Sanslöst är ett ord som jag också använder. :)

carulmare said...

Inspirerat! Visst är det roligt hur nya miljöer kan få en att se så mycket mera. Är speciellt förtjust i den gula raden med stolar mot en gul bakgrund.

Amber said...

Carulmare: En anledning till att resa är faktiskt just denna, att lära sig se med nya ögon! Man ser ju sina vanliga kvarter på ett annat sätt sedan.

Ja, den gula raden var så fin med den gula och röda reklamen i bakgrunden. Över huvud taget var det väldigt färgstarkt i i tunnelbanan.