Sunday, January 01, 2012

Nytt år

Nyårsdagen. Hos oss den absolut slöaste dagen på året. Jag kom upp vid 13-tiden och de tre 13-åringarna nyss, dvs 15.45 ca. Nu ska de äta sin "frukost", vilket blir sonens egenhändigt lagade Janssons frestelse, som ingen orkade äta i natt. Till efterrätt äter de kladdkaka, som flickan i sällskapet hade med sig när de kom igår. Tre av gårdagens fem 13-åringar satt uppe till vid 8-tiden i morse och tittade på film och babblade. Babblet började så långsamt igen vid 15.30 från sonens rum, där de sovit.


Skönt nyårsfirande har vi haft. De fem 13-åringarna, en elvaåring och två vuxna. Vid efterrätten höglästes ur Min galna hage, texten om det lille Polki (Den trasiga middagen), av Povel Ramel. Mycket uppskattat av ungdomarna!  Den yngsta, som inte hör till 13-åringarnas skara, är 11 år och hade svårt att tycka det var roligt. Det var nog en personlighetsfråga, mer än en åldersfråga. Vi högläser den texten då och då och den har uppskattats av flera barn från åtminstone 6 års ålder.

Som vanligt hade jag köpt fyrverkerier och kontrollerade noggrant uppskjutandet av raketerna. Jag har alltid älskat fyrverkerier och Samuel har fått tända raketer sedan 6 års ålder. Nu tycks intresset sinat en aning, så nästa år blir det betydligt färre raketer. Två var kanske. Ett av grannbarnen fick en ordentlig lektion och sedan fick han skjuta litet också. Hans pappa hade verkligen ingen koll. Smällde några rediga raketer som dånande stannade kvar på marken. Livsfarligt. Han visste inte att måste ställa raketerna i en flaska eller ett rör. Han hade tryckt fast raketerna i marken!! Vännen Siri undervisade honom, så vi slipper detta ett annat år.

Sokka? Ja, i år blev hon rädd eftersom det smällde dånande på marken. Vi får se inför nästa år hur vi gör. Kanske är det lika bra att vi inte har några egna raketer och att jag stannar inne med doggen...

Nå, nu är det i alla fall 2012. Ett nytt år som börjar med regn.

1 comment:

Eleonora said...

GOTT NYTT ÅR kära Amber- Jag önskar dig allt gott för det här nya året! Kramis