Friday, April 07, 2006

Long time no see

Oj, det var länge sedan jag skrev. Jag ägnar livet år helt fel saker, som vanligt. Jobbar, alltså. Inte konstigt att ingen vill bli lärare längre - inga gränser för jobbet, utom de du lyckas sätta själv - i motvind! Och jobbar man inte så är huvudet fullt av en massa som man inte kan göra något åt, särskilt inte på fritiden. Jag blev lärare för att få undervisa och inte för att diskutera oväsentligheter med föräldrar, eller svara på löjliga undersökningar av alla de slag. Att eleverna till viss del släpar med sig sitt privatliv hit, har jag full förståelse för, men jag kan inte göra något åt det. Privatlivet deras, alltså.

Vaknade i morse av att en hackspett trummade på den stora tallen på gården. Upptäckte att jag låg och log för mig själv där i halvmörkret, klockan var drygt halv sju. Det är ett bra sätt att vakna på, liksom att höra småfåglarna tjattra med varandra i buskarna utanför fönstret. Just nu är det mest talitiainen, eller talidinti, som är ett goseord för densamma. Ja, alltså talgoxe på svenska. Det andra är finska och mycket vackrare - låter "fågligare" (eller heter det mer fågligt, månntro). Som barn använde jag bara det finska ordet. Som vuxen har jag en gång träffat på en flicka som undrade om det fanns björkjoxar också. Hon kunde ännu inte läsa och trodde det hette tall-joxe.

I eftermiddag tar jag påsklov. Det vore fint om hövve också kunde ta påsklov. Ska ha sorken hela lovet, eftersom hans pappa ska arkeologisera ute i bushen någonstans. Jag ser fram emot cykelturer på grusade asfaltvägar, varmt kaffe i den kyliga vårluften, njae, i termosen snarare, och nybakt bröd att erbjuda Samuel som picknicktugg. Han vill gärna ha som sed att äta chili con carne på utflykter, eftersom vi gjorde det på en svamputflykt för ett par år sedan. Visserligen undrade han varför det kallades chili con carne (den riktiga betydelse, själva översättningen, förklarade jag förstås, pegadåd som jag är), när det bara var köttfärssås med bönor. Rackarns unge. Han hade faktiskt rätt!

Vi brukar ha rätt sköna utflykter ihop, sonen och jag.

Nähä, nu har mina elever varit otrevlig mot en lärare... suck. Jag får ont i magen. Måste gå och reda ut.

PÅSKLOV HITÅT!!!

1 comment:

Space babe said...

Hej, kul att du är tillbax! Det låter som jättesköna utflykter. Jag vill också följa med.