Wednesday, February 07, 2007

Sex svartklädda män

Längst framme i horror-vacui-kyrkan stiger sex män i svarta kostymer och svarta skjortor fram. De ställer sig bredbent på linje framför altarringen, tittar allvarligt, nästan hotfullt känns det som, på oss som sitter i bänkarna. Maffian, hinner jag tänka innan den längste av dem smidigt stoppar sin stora hand innanför kavajen och drar fram sin osäkrade - stämgaffel. Sedan sjunger de sex männen i Optina Pustyn grekiska och ryska sånger från 1600-talet och framåt, så hjärtat smälter.

Vår kör sjunger 4 sånger av Rachmaninov tillsammans med dem. Förra året vid den här tiden sjöng vi tillsammans med Optina Pustyn och lyssnade på deras fantasiska sångkonst. Inte ett ord begriper man (vare sig av det man själv sjunger eller det de sjunger), men det är betydelselöst - vi kan inte missa när det är sorgligt eller bara sentimentalt. De sjunger Venetiansk natt så håret reser sig på mina armar och jag suckar av njutning, de sjunger Kerubhymnen så jag önskar det aldrig ska ta slut och de sjunger Stenka Razin, den ryska folkvisan, alldeles lagom många verser, alltså nio stycken. Extranumret blir den sång som slutar med en extremt lång och låg baston, tagen av den längsta och smalaste av männen. Applåderna vill aldrig ta slut...

7 comments:

Elisabet said...

Det bästa du har skrivit!!
Vet du hur det kändes att läsa den texten ?
Jo, som när man sätter sig i en eka och låter den stillsamt glida framåt längs vattnet .., och så stannar den till vid några buskar nära stranden.
Då är allt över.

Makalöst bra!!
Så mycket KÄNSLA.
Jag ska lägga den på frukostbrickan i morgon!

Space babe said...

Hej! Instämmer med föregående kommentator. Du måste säga till nästa gång de uppträder, jag vill också höra!!!

AMber said...

elisabet: Men, vad roligt att du tycker det! Härlig beskrivning av hur det kändes att läsa texten - förstår precis.

Tackar för äran att placeras på din frukostbricka!

space babe: Tack! Och jag lovar att säga till dig när de kommer nästa gång.

Panter said...

Ryska är såå vackert och jag kände nästan att jag hade varit där.

Visionary Soul said...

Aahhh... vad härligt det låter! Jag håller precis med Elisabet!

Anonymous said...

Fantastiskt! Förra sommaren var det en manskör här som sjöng gregoriansk kyrkosång som fick håret på armarna att resa sig.

Ibland får man upplevelser.

jill said...

fints krivet. Låter underbart roligt att sjunga kör.