Friday, May 18, 2007

Trött-tristessen

Tröttheten ligger som en kvävande ridå mellan mig och världen. Visserligen är jag otroligt lättuttråkad i vanliga fall, men nu är det hopplöst.

Såg Jonas Hassen Khemiri i tv-programmet Babel häromkvällen - då vaknade jag! Han pratade om språk och skrivande. Så fort samtalet rör språk eller konst vaknar jag - i alla fall om det är på en djupare, mer penetrerande nivå, eller möjligen experimenterande eller analyserande.

Khemiri pratade om att man kunde bestämma hur man skulle se på ett språk, och när man väl gjort det fick man genast flera belägg för att det var så som man bestämt. Svenskan är ett fågliskt språk. De exempel han gav för att visa detta var t ex snorkråka, göka, pippa, man får pippi, korpa åt sig ... Själv kom jag på örnkoll, kacka i eget bo, din gamla skata, röka en holk (vet inte om det senare är korrekt uttryckt), flyga från blomma till blomma (kanske egentligen om bin eller humlor, men jag tänker på kolibrier) - ja, det finns hur många uttryck som helst om man börjar samla. Kul tanke.

Har dock inte lyckats läsa ut Khemiris bok Ett öga rött - den tilltalar mig inte alls. Har läst Montecore: En unik tiger och gillade inte den heller. Det har väl delvis med språket att göra, trots att jag kan tycka om experiment. Innehållet i övrigt - tja.

Sorgligt nog har Momo Katt försvunnit. Jo, hon kan mycket väl komma tillbaka, det har bara gått drygt fyra dygn ännu, men det känns oroväckande. Och Samuel är ledsen. Vi har cyklat runt en kväll och ropat, gått igenom källarens alla utrymmen och ropat från balkongen varje morgon och kväll - ingen Momo.

Ska cykla litet längre bort idag och ropa. I morgon kommer Samuel från sin pappa. Det känns inte så roligt att behöva säga att Momo ännu inte kommit tillbaka.

10 comments:

Inkan said...

ååå Momo katt har kanske tagit semester? Ibland händer nog att även katter vill...

Eller också har han flyttat - det kanske är en katt som gillar lite äventyr.

Men jag förstår att Samuel inte tycker det är kul- har man vant sig vid en katt så är det inte så lätt att plötsligt bli liksom övergiven av katten.

Den kanske kommer tillbaka snart!

Panter said...

Katter kan ju bege sig på långa utflykter, så det är bara att hoppas.
Såg också Babel, rätt trevligt program och funderade efter det om jag kanske skulle läsa böckerna igen, har försökt med Ett öga rött en gång när jag var väldigt trött, så... jag får väl se...

AMber said...

Inkan: Hon är bara 8 månader, så litet äventyrlig är hon allt - och väldigt oerfaren och oförståndig.

Jag hoppas på att hon kommer tillbaka.

Panter: Kanske var det "Ett öga trött" för dig.:-) Vet inte om det är värt att lägga ner tid på försöket - fast om du har boken i din ägo tar det inte en massa tid att skaffa fram den också, så...

Jag hoppas på en längre utflykt, vad gäller katten. Kommer hon hem igen ska hon få något extra gott att äta.

Det Mörka Hotet said...

Jag älskar P1 men somnar alltid framför TV:n vid liknande progrom - vet inte varför - och Babel är mig ett mysterium...skall försöka vara drogfri nästa gång...

Samuel - den äldre

AMber said...

Haha - jag klarar Babel, men resten av livet är ibland så jag somnar.

Kanske jag skulle börja med droger vid alla tillfällen - utom när jag ser Babel? :-)

Samuel d ä - jättefint!!

Evas blogg said...

Babel är ett bra program men tyvärr missar jag det ganska ofta. Jag är ingen TV människa, glömmer bort att den står där. Hoppas er lilla katt återvänder snart!!

AMber said...

Eva: Man klarar sig rätt bra utan at se på tv också - du har ett liv, se det så! Ehh, det har väl jag med, men kanske litet mer alldeles "egen" tid, då jag är väldigt trött. Då blir det gärna tv, men helst läser jag.

mz said...

Tyvärr tänker jag nästan alltid att jag ska se någon av Babel-repriserna, och sen tänker jag att jag kan se det i svt.se:s 30-dagarsarkiv, och vips har tiden passerat. De gånger jag ser det uppskattar jag det dock. Gillade t.ex. programmet med Jeanette Winterson väldigt mycket.

Tänk att "Ett öga rött" skulle vara en sådan vattendelare. Läste att inte heller Space Babe gillade den så mycket. Jag älskade den dock och tycker att den är mycket bra uppbyggd, även om slutet känns aningens otillfredsställande. Ska bli intressant att läsa Montecore.

Hoppas att Momo dyker upp snart!

AMber said...

mz: Jag missade Jeanette Winterson - hon är en av mina favoritförfattare! Vet du när hon var med i Babel? Får väl kolla repriserna på datorn, men den buffrar så man blir tokig. Snacka om slow-tv.

Har ju inte lyckats ta mig till slutet i rödögat. Det får väl bli i sommar då. Men inte låter det lockande, inte.

Ja, vi längtar efter Momo. Sak visserligen snart ta över grannnens katt, Samir 4 år, en ståtlig hane, mer som en hund, men Momo har vi ju haft sedan hon var en liten plutta...

mz said...

Jag har inte läst något av Winterson, men blev nyfiken efter Babelinslaget. Har inga omedelbara planer på att läsa henne, men har satt upp henne på min mentala långsikts-att-läsa-lista.

Kikade just på Babels hemsida och det går nog inte att se Wintersoninslaget. De brukar bara ha kvar programmen 30 dagar, och det här programmet sändes hösten 2005 (hjälp vad tiden flyger).