Tuesday, May 29, 2007

En molnig kväll i maj

I eftermiddags var jag beredd att slänga, njae, masa mig i säng för att sova bort den bedövande tröttheten och missnöjdheten. Bestämde mig för att åka och träna i stället. Ha! Nu är jag hur pigg som helst! Känner mig nästan religiös!

Har under senaste tiden rättat 286 prov, varav 44 är textbedömningar. Antalet uppgifter jag rättat på proven är 3036. Till detta kommer 66 ämnesprofiler som ska upprättas, en i svenska, en i engelska och en i matematik för varje elev. Ja, och så 22 halvtimmars samtal om nämnda prov. Gissa varför lärare är halvdöda de två första veckorna på sommarlovet?!

För att rädda själen en aning köpte jag mig i söndags en ny ros till balkongen, en Shasta, vilket inte ännu säger mig mer än att den är vit, storblommig och doftande (Googlade och fann Shasta Rose Society - en site om rosor utan bilder!!!! Fnosk! Jo, nu hittade jag bilder - usla...). Min vackra Abraham Darby verkar ha gått hädan. Den fantastiska klängrosen New Dawn, som jag satte nedanför balkongen når nu precis upp och kikar över kanten på min balkong. Ungefär 2 meter hög är den längsta grenen - den kan bli upp till tre meter, tydligen, så jag kommer att få njuta av de vackra blommorna och den härliga doften på morgnarna när jag går ut.

Just nu ser jag den lilla björktrastungen - som katten nog skulle tagit om hon inte sprungit bort - sitta på en av stolparna till barnens rutchkana. I söndags satt jag en stund i gräset och läste tidningen och såg då hur ungen åkte kana riktigt snyggt och landade på sina små benen, längst ner i den platta delen av kanan. Sedan hoppade den iväg efter mamman, gissningsvis nöjd och glad med sitt annorlunda äventyr. Den verkade inte kunna flyga. Naturens små under...

Bofinken kvillrar vilt och bilarna på Stockholmsvägen susar förbi. Saltsjöbadsåget kommer snart - det plingar vid övergången. Jag hör grannens radio genom den öppna balkongdörren. De stora trädkronorna, björken och lönnarna och den enorma tallen, vajar lätt. Inne hos mig luktar det gott av den ugnsstekta laxen jag gjort till middag.

Jag längtar efter Samuel som jag inte träffat sedan i lördags - han är sjuk och bor hos sin pappa, eftersom vi inte brukar flytta honom om han insjuknar. Jag är så nyfiken på hans post - han har fått sin första National Geographic Kids. Han ville inte ha den på svenska, på engelska skulle det vara. Förut har vi läst min vuxenversion tillsammans, på engelska förstås. Det kliar i fingrarna att få öppna, men Samuel har uttryckligen sagt att jag inte får, så det är bara att tåla sig.

3 comments:

Inkan said...

Underbar bild du skriver - jag kände mig så deltagande när jag läste. Det var som enkvällspromenad i en skön omgivning:)

Det är bara bra att Samuel vill läsa på engelska! Språk sätter sig snabbt hos barnen. Och det är en fördel i skolan att man tränar sig själv. De lär sig så snabbt.
Min äldste sons son (mitt barnbarn)
har ju en del av engelskan gratis; hans mor är från USA och de bodde i Boston några år. Han pratar galant med sin morfar i USA när han ringer.

Panter said...

...bara 4 uppsatser (NP), 42 läxförhör om ortodoxa kyrkan, 29 tredelade tyskprov och 40 artiklar om Volvo Adventure kvar att rätta... det ska nog gå...Det är väl bara läxförhöret i religion som är lite trixigt att rätta egentligen. Artiklarna kanske får vänta till hösten... men sen är det klart. Man kan ju tycka att det är dålig planering, men en termin är en termin och det är väl mening att det ska jobbas nästan hela tiden.

Längtar sååå efter en ledighet då jag kan känna mig ledig och delaktig. Snart...

AMber said...

Vad härligt att jag kunde ge dig en kvällspromenad, Inkan! Inte illa.

Jo, jag är glad över att Sameul valde att ha tidskriften på engelska. Han har precis läst ut sin första "riktiga" bok på engelska: "Charlie and the Chokolate Factory" av Roald Dahl. Det gick hur bra som helst.

Vad roligt att ditt barnbarn fått engelskan gratis - man blir imponerad när de små pratar flera språk.

Panter: Åh, hu - jag känner igen det. Men dålig planering kan man bara tro att det är om man inte vet något om lärararbetet och terminernas gång. Vi kan ju inte göra mycket åt att betyg och omdömen ska vara klara till terminssluten - samtidigt som det andra arbetet ska fortlöpa.

Håll ut! Snart sommarlov - för eleverna i alla fall...