Saturday, January 03, 2009

Gårdagspromenad
Överst Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden - tycker den ser ut som en raket. De andra bilderna är tagna runt Neglingeviken och Pålnäsviken i Saltsjöbaden. Lägg märke till den modiga skridskoåkaren på översta bilden, som åker trots att det är öppet vatten under bron där jag står och tar bilden.

Gårdagseftermiddagen gick jag en drygt två timmar lång promenad med (alt-)vännen Kerstin - vi pratade om våra liv, om livet i allmänhet och om allt vackert vi såg på vägen. Båda hade vi kamerorna med, hennes var en ordentlig systemkamera, något jag nog måste investera i. Det var kallt, -7 ungefär, det är ju kallt här nere - i Luleå, varifrån jag ursprungligen (för 32 år sedan) kommer, var det inte kallt med den temperaturen.

Nå, jag kände mig så glad i både kroppen och knoppen efter utevistelsen.

Ännu har jag inte stigit ur morgonrocken, den röda Pelle Vävare-morgonrocken jag köpte för en del av de pengar jag fick för min första utställning (1994) - gammal morgonrock med andra ord. Min ex-man, Samuels pappa, tycker med all rätt, att den är råttig. Gammelkatten Kassandra, salig i åminnelse, klättrade i den ibland.

I bakgrunden, från sonens rum hörs Jan Johanssons Jazz på svenska, hans julklappsskiva. Just nu är det jag som spelar, eftersom han är hos sin pappa några dagar. Dock har han ring och gjort mig så glad med sin pigga röst. Han passar verkligen i musikklasserna, han sjunger nästan jämt, t o m i telefonsamtal lyckas han ibland få in en trudelutt.

Tänk att man kan njuta så av livet en enkel, stilla lördag i januari. Känner mig lyckligt lottad.

10 comments:

Sonen & Fadren said...

En skridsoåkare, vad är det? Vi vet förstås att en skridso är en gris av kvinnligt kön som deltar i ett luciatåg, men vi förstår inte riktigt hur man åker på en sådan.

Amber said...

Fadren och sonen utan alltför mycket ande: Jag trodde det var ett mycket litet luciatåg och frexten åker man inte på en skridso, man ääär en och åker. Jag vägrar...äsch, jag ändrar väl då, till något ni begriper er på.

Evas blogg said...

Vilka vackra bilder. Det gröna huset med det blå taket är så vackert!

Anna said...

Tjolahej-tjolahopp. Visst är det kul såna dagar när man mår sådär bra! Själv är jag så glad idag för jag har fått hem min nya stereo så att jag äntligen ska kunna lyssna på musik på ett anständigt sätt igen.

Jag tror vi har promenerat på ungefär samma ställe, fast jag hade kameran med på juldagen. Om du vill kan du titta lite här: http://www.flickr.com/photos/af_foto/

Amber said...

Tack, Eva! Jag blev så förtjust i huset, som stod nästan dolt nere vid stranden i skuggan av ett stort och mycket mer spektakulärt rosa hus.

Anna: Stereon är viktig, håller med!

Men du, vilka bilder du har tagit!!! Det syns också att du har en helt annan kamera än jag - bra incitament för mig att skaffa en systemkamera igen. Nu räcker det inte med bara en kamera - man måste, som du, också ha blick för bilder...

Anna said...

Oj, vad kul att du gillade dem! Jag är ju lite ledsen för att jag inte kan måla som du, men foto är istället mitt sätt att få ur mig bilder.

Jag höll nästan på att sluta plåta för det blev så dyrt med framkallning. Sen köpte jag en liten kompakt digitalkamera och höll på att bli tokig för att den inte tog bilden direkt eller gjorde som jag ville med skärpedjup och sånt. Så det blev en Nikon D70. Den nötte jag ut helt enkelt och köpte sen en D2X begagnad när prierna sjönk för att D300:an kom. Ångrar inget av köpen, båda har varit och är trogna följeslagare. Sen har jag en nyare kompakt med lite inställningar för vardagsdokumentär, man kan ju inte gå utan kamera om dagarna!

Amber said...

Anna: Nej, det är just det - man kan ju inte gå utan kamera om dagarna. Och måla allt jag ser hinner jag ju inte.:-)

Kruxet med an vanlig liten digitalkamera är bl a att den struntar i skärpedjup och börjar tramsa om blixt - jag avskyyyr blixtljus i nästan alla sammanhang. Det dödar allt liv.

Eleonora said...

Så glad jag blir över att du är glad och nöjd! Sist vi sågs var det lite vildkatt över dig. Bra att du inte tog åt dig.

Så många bra böcker du rekommenderar. Jag antecknar och ska ha i minnet. Det är bara det att min bokhög (väntande böcker) redan nu är alldeles för stor.

Ha det gott vännen min och kram

Inkan said...

Tänk vi har även en Uppenbarelsekyrka här i M-kransen. som bl a min morbror var med att konstruera och bygga någon gång på 1950-talet. Det fick jag veta för några år sedan av min kusin. Det visste jag inte om.
Kyrkan är speciell -så byggd att ackustiken är förmämlig. Jag brukar besöka konserter där -just för ljudet är så vackert. Man har t o m spelat in skivor här: Hägerstens Motettkör under den förnämlige dirigenten Månsson gjorde två skivor. Jag har den ena. Förnämligt.

Amber said...

Eleonora: Vildkatt! Haha, jo det är passande när jag sätter den sidan till...

Även om man har enstor bokhög är det bra med litet tips på bra böcker. Rätt vad det är har bokhögen tagit slut, eller så vill man inte läsa det som ligger där just då. Kram!

Inkan: Hägerstens motettkör är ju riktigt bra! Har en körkompis som varit med där.

Vår Uppenbarelsekyrka är ju också litet speciell (kanske de flesta kyrkor är det) Olle Hjortzberg har smyckat den - det är en horror vacui-kyrka. Fascinerande, men kanske inte så vacker i alla delar.