Monday, April 13, 2009

Utdrag ur påskhelgen


I lördags var jag på Nationalmuseum, i värmen, och såg prerafaelitutställningen. Har sett mycket av det i London och har köpt ett par stora böcker där om dem, så det kändes inte så spännande. Har nog också ändrat intresseriktning vad gäller konst, märker jag. Men visst är utställningen värd att se.

En del tyger och tapeter av William Morris finns också med - där finns min favorittapet med, den med gröna pilblad all over...

Efter utställningen åt jag en god lunchmiddag nere i restaurangen - glaserade revbensspjäll med potatismos, rödvinssås och picklade grönsaker. Riktigt bra!

Jag satt på Nationalmuseums trappa och solade i den otroliga värmen, tittade på alla turister, många italienare och kineser, och bestämde mig slutligen för att sätta mig på en bänk alldeles vid Strömmen. En kort stund blev en bänk ledig och jag skuttade, nåja, iväg och satte mig.


Hann ta några bilder innan en äldre man satte sig bredvid mig. Han var från Iran, hade arbetat som kirurg på Karolinska. Vi började prata om slottet, den lådan, och sedan pratade vi en lång stund om våra resor till bl a Ryssland, Estland, Ungern, Schweiz, New York... Litet om konst, litet politik. Ett mycket trevligt samtal i solvärmen.

I bilen var det 26 grader när jag skulle köra hem. Och på balkongen, där jag satt och läste en stund, över 30 grader.
Idag är det betydligt blekare ute - och kallare. Men det gör ingenting, tids nog blir det sommar. Det blir det ju alltid.
Nu har jag suttit och pratat med Samuel, som är hos sin pappa, via Skype och webcam. Och i morgon börjar arbetet igen. En hektisk period med alla omdömen som ska skrivas och alla utvecklingssamtal som ska hållas.
Allt går! Och det som inte går, det går också!

15 comments:

LpSamuelm said...

Kul att det inte var heltråkigt att prata med mig via skype! God mat...

Amber said...

Men du är väl en fräckis. Vad då heltråkigt?!

Ja, maten var väldigt god!! Kommer du ihåg att vi ätit där tillsammans när du var runt 4 år och valde hummersoppa. Du komplimenterade kocken och sa att soppan och det hembakade brödet, som du särskilt frågat efter, var delikat.

Alla som stod i kön häpnade över att du läste hela menyn från tavlan högt och ljudligt och dessutom kommenterade de olika rätterna. Du fnös över spagettibarnportionen som du förutsattes vilja ha.

qi said...

Hej Amber!

Tack för din kommentar om Siri H hos mig! Ja, hon är en stor favorit och jag ser fram emot "Sorgesång" som den heter på svenska. Jag har fått besked från Bokus att de har skickat den till mig förra veckan.

Du verkar ha en fin Påsk och det där med Skype är fint när man ska ha kontakt med sina barn. Det gäller även för mig och mina vuxna, utflugna, barn.

Hälsningar qi

Amber said...

Qi: Oj, så den har kommit på svenska! Då ska jag tipsa mina bokcirkelvänner - denna gång läser vi "Vad jag älskade"...

Ja, skype är så bra och med en webcam till är det nästan som att ha honom här.

Bloggblad said...

Stockholm i vårsol... längtar.

Som väl är, har jag så få elever att det inte är så jobbigt med allt som ska skrivas om dem. Men jag har åtagit mig en del annat skrivjobb i vår sv2 grupp. Fast man får inte kalla det sv2 längre... som var så enkelt. Nu måste vi skriva ut "svenska som andraspråk" - vilket ofta är fel, eftersom det är både tredje och fjärde språk för en del elever. Borde heta "svenska som nytt språk" i stället.

Anna said...

Låter som om du haft en skön påsk!

Space babe said...

Hej, vad säger du egentligen om den här skoldebatten, det senaste idag är ju att man ska kunna stänga av elever från grundskolan tillfälligt. Kolla in den här länken för uppdatering.

Vore kul att få veta dina synpunkter eftersom du både är lärare OCH skolinspektör.

Eleonora said...

Vilken härlig påskhelg du har haft och fina bilder du visar!

eller said...

Ja, det är konstigt det där, men faktiskt det mesta visar sig att gå så där i slutänden. Och för dig är jag övertygad att det kommer att gå fint!

Mifflan said...

Och här sitter jag i skogen i vårt sommarparadis. Nu fick jag en släng av kraftig Stockholmsabstinens! Skall titta på bilderna lite till och längta hem...

Amber said...

Bloggblad: När vi skriver rapporter skriver vi SVA som förkortning för svenska som andra språk(efter att först ha beskrivit vad det är), men du har rätt i att för många barn är det inte andraspråk. Kanske hjälper det någon läsare om man skriver ut hela uttrycket och då är ju något vunnet, trots allt.

Trösta dig med att plötsligt blev kallt igen. :-) Men det visste vi ju.

Anna: Ja, riktigt behaglig. Hann läsa ut ett par böcker också.

Space Babe: Ja, du. Det är inte en helt lätt fråga. Men han gör sig väl populär på att ta upp straff som en stor och viktig del av skolan.

Dock har jag under mina 32 år som lärare några FÅ gånger varit med om att det hade behövts en möjlighet att genast avhysa en elev. Det har då gällt allvarligt och återkommande våld mot andra elever.

Jag har också som skolobservatör sett några få tillfällen då det hade varit lämpligt med någon sorts krafttag. Rätt ofta är det så att personalen inte riktigt ger sig tid att prata ordentligt med den elev det gäller, eller inte lyssnar.

Det är sällsynt att man behöver en sådan lag som föreslås, men det händer. Självklart ska den vara kopplad till utvecklingsmöjligheter/hjälp i olika avseeenden anpassade för den elev det gäller.

Däremot vänder jag mig mot att man hela tiden pratar så mycket om straff - de behövs för några elever som har svårt att förstå något annat språk, men de flesta förstår mycket väl vad som gäller.

Läraryrket är, liksom föräldraskapet, ett ständigt upprepande av vissa regler och ständiga samtal - förutom undervisningen då... När man får samtala om hur man ska bära sig åt mer än man undervisar, då är det absolut fel!

Kort sagt, jag har inget emot en sådan lag om den skrivs mycket restriktivt (vilket innebär att den bara kan användas i de riktigt svåra fallen)och med krav på en utvecklingsplan kopplat till.

Space Babe, tycker du att du fått svar på frågan?

Eleonora: Ja, det var skönt och vilsamt. Tack för berömmet!

carulmare said...

Jag har lite svårt med en del av prerafaeliterna. Tycker kanske att de avbildar mänskor och känslor på ett lite konstlat och sentimentalt sätt. Se på den sköna mänskan, se hur hon lider... liksom. :)

Men visst skulle jag gärna gå in och titta, om jag hade lite närmare till Nationalmuséet. Många av deras målningar är ju så välgjorda... och vackra.

Mmm. Så sant som det är sagt. Webbkamera är bra att ha!

Amber said...

Carulmare: Ja, litet väl romantiska i sin syn på människan är de, men jag tycker om de stora målnningarna bara för att de är så vackra.

Eleonora said...

Hoppas du får det gott och bra denna helgen också. Vädret är väl litet si och så, men det regnar ju i alla fall inte. Ha´re!

Amber said...

Eleonora: Nä inte regnar det, men det blåser som sjutton! Huga! Och jag som sett fram emot en lässtund på balikongen...