Saturday, May 02, 2009

Behaglig Valborg


Ofta säger jag "det här är bästa tiden på året". Det gäller både våren, sommaren och hösten. Inte så ofta på vintern, men det händer när snön vräker ner och alla ljud dämpas av den vita fluffiga snön. Just nu njuter jag av de små gröna outslagna bladen mot den blå himlen - i synnerhet hängbjörkens ljusa slöjor av grönt.

Jag hade absolut inte tänkt se någon valborgseld - för mycket folk för mig som träffar folk jämt - men Samuel tyckte att jag skulle göra honom sällskap till två brasor, per cykel. Det var mycket trevligt, träffade bl a männsikor jag spelat teater med och stod vid brasan där jag på 80-talet ansvarade för och tände det stora fyrverkeriet. Jag hade, i sann feministisk anda, i kulturföreningen klagat på att kvinnor aldrig fick göra sådana roliga jobb, bara sälja korv, vilket jag vägrade. Nå, jag fick det roligaste jobbet. Älskar fyrverkerier!


Majbrasan i Neglinge 21:34.

Nu cyklade jag från den ena brasan till den andra i mörkret med sonen och det var så skönt och befriande. Nästan som när jag var liten. Jag bara hakade på honom. Det gick att återuppleva den där allt-är-spännande-känslan igen!

Den 1:a maj skulle Samuel till pappa igen, så vi cyklade iväg, många uppförsbackar är det dit. Bilden här nedan visar vad sonen tyckte om min cykelprestation när vi skulle tävla i uppförsbackarna... Pust.

I övrigt ägnar jag tid år att parallellt läsa Joseph Cornrads Mörkrets härta och Olof Lagercrantz noggranna genomgång och analys av densamma: Färd med mörkrets hjärta. Den första läser vi i bokcirkeln och den andra tycker jag tillför en del, så romanen blir vidare. Lagercrantz bok köpte jag när den kom ut 1987, men jag har inte läst den. Läste annars mycket av Lagercrantz på 80-talet.
I kväll ska Samuels lillasyster Signe sova hos oss, men först ska vi alla tre till goda vänner för att grilla. Jag hoppas på en behaglig kväll.

6 comments:

Bloggblad said...

Två brasor!!! Och jag såg inte en enda... mer än i braskaminen.
Fast - som du skriver, med ett barn bredvid blir det andra upplevelser, så jag offrade brasa och manskör för de tidiga aktiviteterna med trollkarl och barnkör och barnspexare.

Hur mycket jag än håller med om tråkiga kvinnosysslor, så hade jag aldrig vågat syssla med fyrverkerier... brorsan höll på att brinna upp som barn, så jag har respekt för sånt.

qi said...

Jag såg inte heller en enda, inte ens en braskamin... :-)

Men jag har ägnat mig åt att läsa mycket, bl a håller jag på med "Igelkottens elegans" av Muriel Barbery, den är mysig och rolig. Och en del av läsandet har jag suttit ute, tills det har blivit för varmt för det.

Amber said...

Bloggblad: Ja, en del ska ju alltid ta i...

Förstår att du inte vill handskas med fyrverkerier om det gick så illa med din bror - sådant sitter i! Bra att han klarade sig i alla fall.

Qi: Braskamin hade kanske varit att föredra, även om det inte är lika vackert som en majbrasa.

Du får skriva om "Igelkottens elegans när du läst den - har aldrig hört talas om den ens.

Jag sitter också gärna i solen och läser, så näsan är alldeles röd.

Bloggblad said...

Men det känns trist, har inte missat någon sedan tidigt 80-tal när det snöade blötsnö och blåste så att alla brasor i trakten "ställdes in" ... eller "av" - för man ställer väl inte in allt ris?
Blåstes av? Nej, då ser jag hur de släcker medelst blåsning. Vad svårt det blev!

Eleonora said...

Nähä du, ingen brasa här heller. Utan sällskap av små uppskattande, tindrande barn är det inte så lockande längre. För mig blev det en god middag och TV. Inget att klaga på. Fyrverkeriet såg jag från min balkong, men det var snabbt överståndet i år.

Såg lilla Signe - så stor och lång hon blivit! Brås på far sin!

Du har alltid så spännande böcker på gång och jag beundrar dig för att du läser så mycket och så skiftande litteratur. För mig är det jobbigt att läsa om boken är för tung tex, då orkar jag inte hålla i den och om jag lägger ner den på bordet, sitter jag med krokig rygg och får ont där. Puh och puh! Har testat talböcker, men det gillar jag inte alls. Måste se det skrivna ordet. Synen är ju inte heller densamma som i unga år, då jag läste 2 böcker i veckan.

carulmare said...

Här tänder vi inga brasor på Valborg (vad jag har märkt i alla fall). Det är mera studentmössor och körsång... och ja, en del drinkar! Något värmande måste man ju ha! :)

Du tycker om när det smäller, va? :) Jag gillar bara tysta fyrverkerier... se men inte höras.