Wednesday, November 28, 2007

Operabesök

Har alldeles just kommit hem från Folkoperan - tusan till att vara kulturell, eller hur - och funderar över modern opera.

Jag gick väldigt mycket på den s k Kungliga Operan i slutet av 70-talet och under 80-talet, men tröttnade på allt det bombastiska. Tyckte allt var likadant, sällan några överraskingar - ja, emellanåt någon sångare/sångerska som överraskade, men i övrigt som en dammig mekanisk krokodil. (Skum liknelse...)

Så kom Folkoperan och jag började gå dit i stället. Till en början var det mycket som överraskade, men till slut var det mest gråa betongväggar och folk med få och trasiga kläder som sjöng och lekte sex. Noll överraskningar - igen! Den mekaniska krokodilen rullade in, och jag gav upp opera.

Tyckte länge att det mest är rock, gärna hårdrock, som håller. Tycker jag fortfarande, by the way, men tänkte se litet i alla fall, när det nu gått så lång tid och jag ändå känner en av sångerskorna. Betongväggarna är numer permanentade, tycks det. Det som tillförts är litet spring ut och in genom dörrar á la Folkan och nyskriven operamusik, dvs många toner upp och ner i hög hastighet - de ska gärna ligga nära varandra också så det skaver i örat en aning, eller ordentligt.

Är jag elak?! Bra!

Det var Zarah jag upplevde. Och kanske fanns det något mer, än det jag skrivit ovan, att få ut av det hela, men det får bli en annan saga...

3 comments:

Eleonora said...

Jaha, då kan du lägga ytterligare en upplevelse till ditt liv. Har bara varit en gång på Folkoperan och aldrig haft någon längtan tillbaka. Däremot har jag haft längtan till Kgl. Operan, men biljetterna där kostar ju "skjortan" så det blir liksom inte av. Ha en bra dag

Ingrid said...

Eller så kan man se det som att man får både och när man lyssnar på t.ex. Queen eller Nightwish - hård rock med operaskolad röst. Norrlandsoperan håller sig annars hyfsat fräsch - det enda riktigt lyckats sabba är Porgy and Bess (i sig en prestation). Tror att vi härnäst kan se fram emot Trollflöjten - min favorit tillsammans med Aida.
Nästa gång jag saknar huvudstadens kulturutbud ska jag trösta mig med att "en bal på slottet kan vara trist och tråkig" den med :)

Bloggblad said...

Så här pass långt bort från Sthlm är det så krångligt att ordna biljetter till evenemang i storstaden - det krävs ju en resa dit och hem också. Därför går mina opera-musikalbesök att räkna väldigt lätt. Funkar nog med bara en hand... blasé har jag inte hunnit bli. Och inte hunnit tröttna heller - tvärtom - jag är jättesugen att gå på opera.
Men rockmusik... näe... den råkar jag ut för så fort jag sätter på P4. (Vilket jag inte gör ofta)