Sunday, December 30, 2007

The bitter end

Idag ska man hålla sig från allmänheten. Det är nu folk man känner vänligen avslutar samtalen med det groteska Gott slut! Det är lika obehagligt som i kyrkan när bönen lyder ...därifrån igenkommande till att döma levande och döda... Jag ryser, andligen i alla fall, vid båda tillfällena.

Alla gräsliga tillbakablickar på det gångna året ger mig ångest - jag avskyr dväljandet i och babblandet om det man ändå inte kan göra något åt. Därmed inte sagt att man inte ska lära sig något av det som skett, men det maniska bakåtblickandet, i stort och smått, utan reflexion - nej tack!

Hur ska man nu handskas med detta? Se framåt säger jag! Man befinner sig där man är och hoppas/arbetar på att det ska bli bra framöver.

12 comments:

carulmare said...

Det är nog inte så vanligt i Finland, bland finlandssvenskar. Faktiskt har jag aldrig hört det...

Men inte är det väl så illa med ett gott slut? En god död? En god natt...? Och vad är början och vad är slut? När dagen slutar, börjar natten... och när natten slutar, börjar dagen. Finns det överhuvudtaget början och slut, i meningen att något upphör?

Med dessa... myror i huvudet... önskar jag dig ändå Gott Nytt År!

Panter said...

Jag ser det mer som att jag stiger över en tröskel. Det är samma känsla varje morgon, men första januari är det lite mer påtagligt.
jag gillar inte ojämna siffro, jag vet det är knäppt, så 2008 känns bättre.
Hoppas att du får en fin kväll!

AMber said...

Carulmare: Ja, vad skulle man göra utan kloka människor omkring sig?! Du har förstås alldeles rätt! Framför allt - vad är början och vad är slut och upphör något egntligen...

Bra myror, nu även planterade i mitt huvud.

Tack och Gott Nytt År till dig med, Carulmare!!

Panter: Tänk så klokt - inte är det något slut, inte. Det känns mycket bättre för mig att tänka bort det där med slut, som känns så negativt.

2008 är jämnt och bra, håller med om det. Det ser litet städat ut.:-)

Bloggblad said...

Jag gillar inte heller "gott slut" - fast mer för att jag undrar vad de önskar mig? En skitrolig nyårsafton? Eller att jag hålla mig frisk? Jag blir lite nervös av det där med "gott slut".
Heller "gott nytt" som innehåller en längre tidsperiod.

Jag älskar de där gammeldags formuleringarna i kyrkan som jag knappt förstår, mumlar med som ett mantra. Visserligen tycker jag att kyrkan ska hänga med sin tid, men jag saknar den gamla litanian där prästen mässande bad Gud sig förbama: "...för pest och hungersnöd, för krig och örlig, för uppror och tvedräkt..."
Jag rös alltid då... speciellt när min pappa sjöng den. (Han var amatörpräst på ålderns höst)

Inkan said...

Tack för tipset om detta med solens upp och ner den 21(22) dec.
att ha klockslagen på en lapp på kylskåpsdörren och sedan jämföra- då ser man minuterna.
Och redan är det tolv (?) minuters skillnad.
Ja även min hjärna jublar och den kemiska delen mår lite bättre.

God fortsättning på ditt nya år - med skrivlust och lust och en så fin lustfylld son som du har. Klarar du av spel med honom? Han verkar ju ganska så smart den unge mannen:)

mz said...

Jag har också lite problem med "gott slut", det låter så apokalyptiskt. "Happy End of the World!" liksom.

Men så upptäckte jag hur smidigt det är - kort, rappt. "Gott Nytt År" blir lite upphackat, lagom för att snubbla med tungan om det vill sig illa. Så jag får erkänna att jag har önskat folk "Gott slut" till höger och vänster i mitt servicejobb ... (-;

Eleonora said...

Har hört talas om Snabba Cash. Tydligen i ropet och poppis just nu! Gav den till sonen i födelsedagspresent. Är det bra? Ha det gott - be sonen svara!!

Eleonora said...

Ja, din son alltså - ska svara mig.

Amber said...

Bloggblad: Jag älskar också de gammeldags formuleringarna som finns kvar i kyrkan, språket är så vackert, nästan sångbart. Men, men... vissa saker är, som du säger, så hemska att man ryser, även som vuxen. Det slipper jag gärna.

Inkan: Ja, jag klarar av spel med honom, men det är inte alltid så lätt. Man lurar honom högst en gång i varje spel. Värre är det med diskussionerna - där gäller det att vara klar intellektuellt och inte slarva med argumenten. Sådant får jag genast äta upp.

MZ: Färre att ge service om det blir ett gott slut för dem.:-)
Apokalytptiskt, var ordet, sa Bull!! Bra!! Det stjäl jag!

Eleonora: "Snabba Cash" var en mycket intressant och riktigt välskriven bok om en del av det halvdekadenta livet i Stockholm. Värd att läsa, så det var ett bra val tycker jag.

Har bett sonen svara - han har ju inte lärt sig kutymen för bloggare ännu... Bra att du föreslog att ni kunde skriva på engelska - det gillar han.

Kram!

Eleonora said...

Trevlig helg önskas du och Samuel! PS.
Liljevalchs vårsalong börjar 25 januari -

Moderna Museet visar Andy Warhol den 9 februari och

Nationalmuseum visar Toulouse-Lautrec med början 21 februari!!

Kan de va nåt??

Kram

Amber said...

eleonora: Ja, allt det kan va´nåt. Det höres vi om!

Kram!

Eleonora said...

I was out walking with my 4 year old daughter.
She picked up something off the ground and started to put it in her mouth.
I took the item away from her and I asked her not to do that.
'Why?' my daughter asked. 'Because it's been on the ground, you don't know where it's been, it's dirty, and probably has germs' I replied.
At this point, my daughter looked at me with total admiration and asked, 'Momma, how do you know all this stuff, you are so smart.

I was thinking quickly.
'All moms know this stuff. It's on the Mom Test. You have to know it, or they don't let you be a Mom.'
We walked along in silence for 2 or 3 minutes, but she was evidently pondering this new information.

'OH...I get it!' she beamed, 'So if you don't pass the test you have to be the dad.
''Exactly' I replied back with a big smile on my face.

When you're finished laughing, send this to a Mom.

Trevlig helg!! Kram