Sunday, June 21, 2009

Sommarlov och växtsäsong

Min New Dawn är full av knoppar. Nu är den så hög att den slingrar sig in på balkongen. Snart kan jag börja morgonen med att dofta på nyutslagen ros.Här ser man hur den klättrar längs balkongsidan. Till vänster har jag en kaprifol och på balkongen står min stora, fina Shastaros också den full av knoppar. Mårbackapelargonen i sin blå kruka mår också fint, men har inga knoppar än.


Min skånska granne Kristina och jag brukar köpa litet av varje till gården när sommaren nalkas. I år blev det ett par olika vallmosorter, bl a denna vita drygt halvmeterstora dansklänning till blomma. Blomman är stooor - som en större öppen hand!


Och nedan den vackra frökapseln som är den transformerade dansklänningen.

Jag sitter på min balkong denna min tredje sommarlovsdag och bara njuter - läser och hoppar upp med jämna mellanrum och tittar på blommorna, som om de skulle förändras på en kvart eller en timme...

Och snart kommer Samuel från sin pappa. Han har varit på Svenska Kryssarklubbens seglarläger en vecka. Första dagarna i hällregn och de var tvungna att bada varje morgon. Hu! 7 grader och hällregn och så hoppa i spa't... Inget gnäll där inte. Han är min hjälte! Ja, även om han inte hade badat hade han varit min hjälte, förstås!

6 comments:

Bloggblad said...

Vit sån vallmo har jag inte sett, jag har en orange. Eller tre, fast då vet jag inte säkert hur jag bör böja ordet orange... orangea ser så fult ut. Men de är fina!

Jag har inte kommit särskilt långt med alla mina sommarlovsplaner, den första gällde bara att vila ut och jag har fullt sjå med det.

Inkan said...

Underbara blomstermänniska. Jag glömmer aldrig dina "Änglaklockor" de vita - som sedan dog under vintervistelsen och som är giftiga.
Min väninna e-noor vid västerhavet har två stora. De blommade när jag var nere i slutat av maj.

Men detta med ljuvliga vallmor - dessa dansöser i sommarvinden. Nu kan du ta frön och utöka? eller är det svårt?

Eleonora said...

Jag ser ju din balkong dagligen och måste faktiskt ge dig en eloge för alla magnifika blommor som finns där (eller kommer att finnas när alla knoppar slår ut) - det är bara krassen som ser litet ledsen ut! Man kan nog inte få allt!

Välkommen tillbaka skulle jag väl också säga - det har varit mycket intressant att läsa igenom allt du skrivit - speciellt om din resa med kören till Adriadiska havet! Tack för alla fina bilder (bra kamera har du, eftersom bilderna är så skarpa och klara. Hoppas du hänger kvar nu med skrivandet, i alla fall tills skolan tar sin början igen.

En skön och fin sommar önskar jag dig.! Kanske kan vi ta en utflykt till W-udde eller nåt? när du är barnfri. När Samuel är hos pappa kan jag förstå att det blir litet tomt där hemma.

(Ser också att du driftat dig till att lägga ut en bild på "tuff tjej med solglasögon" - snyggt!)

Kramis

Anna said...

Hu det låter kallt. Hoppas han var kvar när vädret blev bättre också!

Och visst är det fint med alla växter. De som bodde före mig ochplanterade i min trädgård har verkligen tänkt efter, här blommar det alltid något, så att de liksom avlöser varandra, det är superfint! Jag bara njuter och tittar vad som är på gång härnäst!

Amber said...

Bloggblad: Slog upp det för säkerhets skull - oranga. Fult, håller med! Orangefärgade är fint.

Vila är viktigt! Huvudsaken man hittar sitt eget sätt. Jag vilar i att pyssla med blommorna. Och läsa och läsa och läsa och...

Inkan: Ja, jag tycks ha gröna fingrar. Är e-noors änglatrumpeter vita, eller har de någon annan färg?

Jag kan nog ta frön. Det brukar jag göra från mina växter så slipper jag köpa. I år hittade jag dock inte mina krassefrön, så jag köpte plantor - de är inget vidare faktiskt.

Eleonora: Tack för elogen! Ja, jag är stolt över mina blommor. Krassen har jag köpt och det blev ju inte så bra. Annars sår jag från egna frön som jag tagit året innan.

Jag ska nog fortsätta skriva. Jag tycker det är roligt, men det hinns inte alltid med när jag jobbar.

Jag går gärna på Waldemarsudde med dig. Vi hittar säkert någon bra utställning.

Bilden har Samuel tagit - han är fena på att ta bra bilder!

Anna: Några soliga, men inte alltför varma dagar, fick han i slutet av lägret. Men han klagade inte. :-)

Vilken tur du har som redan från början fått en genomtänkt trädgård! Det är viktigt, om man nu är det minsta intresserad av sin omgivning.

Inkan said...

Amber, e-noor har en vit och en gul variant. Tydligen finns det flera färger? Vacker är den och spännande.