Thursday, May 04, 2006

Kort ljuvlighet

Absolut tyst i klassrummet. Det som hörs är en fågel som ihärdigt kvittrar utanför det öppna fönstret bredvid mig. Papper som vänds hör jag också. Skrivning! Vilken koncentration. Jag har gjort det lätt för mig denna gång - inga essäfrågor, nästan bara rena faktafrågor. Några frågor som visar att man begriper sammanhang måste finnas med, bara faktakunskaper är för kalenderbitare. Meningen med dagens skola är delvis att få elever att förstå sammanhang, stora och små. Skam vore det om vi inte lyckades med det. Men sammanhang är svåra att begripa utan faktakunskaper, så det hänger ihop.

Idag ska jag dessutom lämna över min och min kollegas observationsrapport. Det känns en aning spänt, eftersom vårt uppdrag förändrats - delvis till det sämre, enligt min åsikt. Vi ska nu betygssätta, enligt en fyragradig skala, alla delmoment, plus själva skolan... Inte så roligt för oss och inte så upplysande för läsaren, egentligen. Men politikerna vill ha det så - det går ju fort att läsa. Att det sedan inte blir något djup, eller någon ordentlig förståelse för hur just den skolan arbetar och var bristerna ligger, vad man är på väg att förbättra, det tar man ingen hänsyn till - som vanligt.

Områdena vi tittar på under en skolobservation är
  • normer och värden
  • utveckling och lärande/kunskaper
  • ansvar och inflytandeför barn/elever/studerande
  • skola och hem (gäller inte vuxenutbildning)
  • övergångar, samverkan, omvärld och utbildningsval
  • bedömning och betyg (gäller ej förskola)
  • och styrning och ledning

Ovanstående områden har massor av underavdelningar att analysera. Vi intervjuar elever, lärare, föräldrar och skolledning och läser dokument så ögonen rinner och så besöker vi lektioner och tittar på lokaler och arbeten av alla slag. Pust.

Vad består rubrikens ljuvlighet av? Tystnaden, fågelkvittret, vårsolen, nöjdheten i att mina elever är duktiga kunskapsmässigt. De kan argumentera kraftfullt och envist och använda det jag eller någon annan sagt för att underbygga sina argument. Inte lätta att handskas med alla gånger när man bestämt något, men det gör att de klarar sig i livet och att jag får något att bita i. Just nu mest lugnet och vårsolen, faktiskt - ljuvligheten, alltså. Särskilt efter gårdagens arbete - satt kvar med två kolleger till 23.10 och arbetade med ett presentationsprogram vi ska visa på en mässa i slutet av månaden. Det är mycket nu, som Stefan Sauk sa i något tv-program.

Ska försöka fokusera på ljuvligheten idag, trots allt som ska göras. Min änglatrumpets utveckling är en härlig sak att fokusera på. Den åkte upp ur källaren för en och en halv vecka sedan och såg helt död ut, vilket väl syns på bilden. Nu har den små, små blad här och där på stammen och på grenarna. Visar utvecklingen senare under våren och sommaren också, med bild, bafatt jag kan! Målningen som syns i bakgrunden har jag gjort, det är en olja.

2 comments:

Morelli said...

fin änglatrumpet!

AMber said...

Ja, men nu har den vuxit till sig mer. Tyvärr stod den ute i söndags när det blåste så förbaskat, så både blad och grenar blåste av... Men den hämtar sig fort!