Monday, July 13, 2009

Fabel från Babel


Väckte Samuel vid 10-tiden. Plockade ur hans bokhylla fram Lennart Hellsings Fabel från Babel, med bilder av Fibben Hald, och började läsa verserna högt. Det slutade med att vi båda låg och växlingsläste rader och verser.


Så fick jag också chansen att berätta om Babel, Malta, Vladivostock, Bender, Kioto (!) och Tunis, liksom om drottningen av Saba, kung Salomo, kastrater, seralj, Timur-lenk, kristallbonbonjär, Nebukadnessar och andra spännande personer och ting. Kung Midas och Scheherazade kände han redan till.


Fabel från Babel är en fantastisk samling verser med krumsprång och hopp i språker, som får en att både skratta och tänka till några extra varv. Ibland är det som om man bleve upp- och nervänd plötsligt. Boken är härlig både för barn och vuxna, men en hel del kan man som vuxen behöva förklara för att lustigheterna ska gå fram.5 comments:

Bloggblad said...

Den boken känner jag inte till, men det låter som något jag ska läsa för barnbarnet med tiden.

Amber said...

bloggblad: Ja. Barnbarnet kan nog uppskatta den. Och du med. Men Hellsing har ju skrivir en hel del man kan börja med tidigt, så hon kan säkert arbetas in på hans bisarrerier redan nu. :-)

carulmare said...

Å, vad jag gillar Sju fikon-verserna! Att han har hittat gängse talesätt och fått dem att passa in så bra! Man kan bli riktigt djupsinnig också och undra: Vilket fikon är jag? :)

Amber said...

carulmare: Ja, Hellsing är en klurig figur!

Du kanske är en sådan som man säger "se, där fick du fikon" till... :-)

Eleonora said...

Å Amber,njut av den tiden som är kvar att ni kan ligga i sängen och läsa en god/rolig bok tillsammans samtidigt som du tillför en massa bra vetande!! Den är snart förbi..... i takt med att sonen växer.