Friday, July 31, 2009

Elvispa livet

Med oändligt tålamod och lika mycket trötthet arbetar jag mig i snigelfart mot ett tomt rum. Jag tömmer mitt sov/arbetsrum.


Lyssnar till Peter Englunds sommarprogram där han tar upp just rensandet och genomgången av gamla papper och ting. I motsats till honom längtar inte jag till det förflutna. Jag kikar gärna på gamla bilder, noter - t ex Barnatro - texter/dikter, listor, gamla manusutkast som är tryckta sedan länge, urklipp och underligt sparat krafs av olika slag, men blir fort mätt och ångestfylld. Jag vill faktisk vara just här, just nu. Allt annat är jobbigt.

"En främling korsar mitt spår - och det är jag." säger Peter Englund om rensandet och minnena. Är det så? Hmmm.


Rummet ska målas om och bli till en mycket liten sovrumsdel och ett bibliotek. Jag är trött på att alla rum översvämmas av böcker, bokhyllor, bokhögar och tidskrifter. Samuels bokhylla har jag fått rensa - böcker han läste i förskoleklassen och i ettan, som böckerna om Lasse Majas detektivbyrå, har gått till hans lillasyster, som gärna läser dem. 10 sådana böcker hade han - meningslösa att köpa, han läste ut en sådan på 20-30 minuter. Jag slutade köpa dem med tiden och övergick till tjockare böcker som Harry Potter i stället. Då var han 6 år, precis som lillasyster är nu.


Barnatro, ja. Den skaffade jag för att den var närmast äcklig, i ett anfall av att driva med min egen antireligiositet. Så småningom blev den som en nära vän, jag sjöng en stump litet då och då och tänkte inte på vad jag sjöng. Rätt ofta blev det instant poetry med icke-religiöst innehåll. Nu vet jag inte riktigt vad jag tycker - måste man tycka?!


Nu är det en sabla röra överallt och all min tid som jag skulle använda till läsning går till praktiskt liv. Vojvoj. Samuel är hos sin pappa den här veckan, så jag bordebordebordeborde kunna koncentrera mig.


In med en bomb! Men rädda katten. Och pianot. Och saxofonen. Och mina texter. Och fiolen. Och mina målningar. Och böckerna av Susanne Brögger . Och... Äh, jag hoppar bomben. Det blev för krångligt. Och likadant som förut. Fast mer jobb.6 comments:

Klimakteriehäxan said...

Fast de där böckerna som slukas på en kort stund- de blir ändå ofta omlästa!

Amber said...

klimakteriehäxan: Inte av Samuel. Han tyckte böckerna var tämligen ointressanta. Däremot har han läst Harry Potter, både på engelska och svenska, flera varv.
Men kanske lillasyster läser dem flera varv, så då är det inte borkastat i alla fall.

Inkan said...

Jag känner igen mig - detta rensande.... ett evigt pågående tema i mitt liv.
Det är spännande ibland när jag hittar igen saknade texter och gamla bilder etc - men ofta blir jag så less på mig själv som är en sådan ekorre när det gäller papper, skrivande och sparande.
"i på fall att" -eller "det kan vara bra att ha -kanske"... yak.

Jag idag said...

Det där med rensande verkar gå som ett tema i många bloggar just nu. Vi är tydligen många hamstrar som kommit på bättre tankar.
Det kanske är en ny trend? Jag vill gärna se mig som en trendsetter! Låter mycket bättre än patologisk hamster, visst?

Eleonora said...

Från "en som gått förbi" - jösses vad dem dammar och ryker ut det öppna fönstret!!!!
Lycka till - ser fram emot invigningsparty!

Bloggblad said...

Vi flyttade så mycket som barn, så det var enbart bibliotek som gällde. Minns bara att jag ägde en enda bok, och det var Pippi i Söderhavet. Men läste gjorde jag, mycket.

Barnatro har jag ett särskilt förhållande till eftersom Lapp-Lisa var god vän med mina föräldrar och ofta var hos oss och sjöng den när jag var barn.