Monday, July 31, 2006

Meme och ambitiös boklista

Meme har jag just lärt mig, uttalas [mi:m], kulturyttring skulle jag uppfatta det som. Behövs kanske för läsandet av nedanstående första länk.

Har blivit "kullad", ska skriva ner en del om mitt bokläsande och skicka vidare. Här och även här finns exempel på listor.

1) En bok som förändrade ditt liv ?

Existensialismen är en humanism av Jean Paul Sartre klargjorde för mig att det var helt ok att inte lägga skulden för mitt livs misslyckanden på en gud, som jag hade svårt att tro existerade. Att låta bli att välja är också att välja, var en annan viktig lärdom. Jag är realist och fick mycket styrka och många bra argument ur Sartres bok.

2) En bok du läst mer än en gång?

Dikter av Pär Lagerkvist - tröst under mina tonår och mellan 20 och 30, särskilt ångestdikningen. Kan inte låta bli att nämna Sagan om ringen/The Lord of the Rings av J R R Tolkien, omläst för dess spännande historia och fantastiska språk. Den har jag läst både på engelska och svenska.

3) En bok du skulle vilja ha med på en öde ö?

The Complete Poems and Plays of T S Eliot, allt förstås författat av högst densamme. Jag har verket och har läst delar i perioder, men aldrig hela...

4) En bok som fick dig att skratta?

The Kinky Friedman Crime Club, som egentligen består av tre böcker - A Case of Lone Star, Greenwich killing time och When the Cat´s Away - av Kinky Friedman, som också är country and westernsångare och på sätt och vis huvudperson i sina egna böcker. Fullständigt vansinniga, roliga och elaka böcker. KF sparkar på feminister, lesbiska, män, mesproppar, cyniker och alla andra i samhället som går att sparka på , i stort sett. Huvudpersonen beskrivs som "...the wise-cracking, cigar-smoking, cat-loving sleuth." Skitrolig!

5) En bok som fick dig att gråta?

Idioten av Fjodor Dostojevskij. Jag tyckte så synd om den stackars fursten.

6) En bok du önskar hade skrivits?

Hur du lever ditt liv utan ångest och rädsla och det skulle inte vara en bok bland andra i lyckobokshögen, utan den skulle vara sann. Önska var det ju...


7) En bok som inte borde skrivits?

Dianetik av L Ron Hubbard. Den är bara en representant för den typen av halvreligiösa-helreligiösa lev-som-jag/Gud-säger-så-blir-du-lycklig-böcker. Urk.

8) En bok du just nu läser?

Vaddå en? Jag läser aldrig bara en! Skapelsens fullkomlighet och livets tragik av Georg Klein, Hur du ska läsa och varför av Harold Bloom, den gamle Yaleprofessorn, rolig att läsa; dock lätt att få hjärtflimmer av den gamle mansgrisens åsikter. Vidare läser jag en bok skriven ur en 15-årig Aspbergersyndromkilles synvinkel. Rolig och fläng är The Curious Incident of the Dog in the Night-Time av Mark Haddon - den finns nog inte översatt till svenska ännu. Susanne Bröggers Sejd och av Jonas Hassen Khemiri Montecore en unik tiger, som jag tycker är seeeg och slutligen Elisabeth Georges Skriv på!, som handlar om hur man skriver, lite goda råd.

9) En bok du tänkt läsa?

Oj, den listan är låååång! Men jag väljer väl en som länge stått på min lista: Flauberts Lexikon över vedertagna åsikter.

10) Skicka vidare till fem personer!

Utan att fråga skickar jag vidare till nedanstående fem personer, som jag bara sett via deras boggar, men jag kan tänka mig att det vore spännande och veta hur deras lista kan se ut. Förhoppningsvis lär jag mig något nytt och får lästips.

1. Elisabet
2. Thomas
3. Fröken Bokmal
4. Tina
5. Ingrid5 comments:

Martin said...

Å herre min tomte, har du läst Dianetik? Voffor?

AMber said...

Oj då! Näe, absolut inte, bara nosat eftersom de, scientologerna, förföljde mig under ungefär 15 år. När alla andra förlorade mina adresser allteftersom jag flyttade höll de kvar som iglar. Letar man efter någon kan man ju alltid höra av sig till dem, om inget annat går... :-/

Det stod inte att man hade behövt läsa det som inte borde skrivits...

Elisabet said...

Amber: tack för att ha blivit kullad .., jag ska försöka tänka ut en lista och plita ner, men det kan ta ett tag, då jag inte har min dator på plats.

AMber said...

elisabet: Jag vet ju att din dator är sjuk, men det blir spännande att läsa din lista när den väl kommer. Kul att du antar utmaningen! Extra roligt att det blir en svensk variant, har bara läst den på engelska bloggar hittills.

Tinselflickan said...

Jag har svarat nu...

Ifall du är nyfiken.