Friday, December 22, 2006

Lätt morgondrapa

Åh, vilket ljus det är ute! Litet dovt, svagt orange mot de gula husväggarna och himlen är åskblå. Det är varken ljust eller mörkt ute - gryningsljus alltså.

I alla fönster lyser stjärnor eller adventsljusstakar och stora julgranen på gården är tänd. Toppen på den enorma tallen, som står på gårdens högsta punkt, vajar kraftigt i vinden och som vanligt rasslar Saltsjöbanans blå tåg förbi. Momo sitter i fönstret under den vita lysande adventsstjärnan, som om hon också njuter av det vackra ljuset.

Jag tycker så mycket om ljusets förändring under dygnet, särsklit grynings- och skymningsljus. Och dessutom är orden gryning och skymning vackra. Numer säger vi mest morgon och kväll och refererar till vad vi gör, istället för att förhålla oss till ljuset. Det är litet synd.


Samuel har lånat en av mina nattskjortor eftersom han vuxit ur alla sina pyjamasar och jag inte hunnit köpa nya. Han ligger i min säng och sover så gott. Det lär han göra till halv tio minst. Själv ska jag inta första frukost och läsa tidningen.

6 comments:

Panter said...

Ha en himla bra dag. Du verkar lyckas undvika julhetsen. NU ska jag ut och trängas med alla andra som är kassa på att planera.

Anonymous said...

Suck - här sitter man o tittar ut över ett grått Sergels Torg o längtar efter att få komma hem o städa (nja). Blir så himla avundsjuk när jag läser om din morgon. Börjar bli hungrig å snart är det lunch i matsalen under jord - utan fönster, stön. Sen är det ut i det grå...o julhandel. Fortsätt ha det så skönt som du har det och sjung vackert på julaftonsnatten. /Altkompisen
PS Sonen förlovade sej igår !! DS

Matildas fikarum said...

"Första" frukosten? Hur många frukostar äter du?

Julie said...

Ha en fin jul amber : )

Qi said...

Vad fint du beskriver ljuset och färgerna under din morgon!

Hoppas din jul blir fin med mycket ljus och färg!

AMber said...

Jag blir knasig(-are) - ibland kan jag inte kommentera på min egen blogg ens... Beta tycks ha en del buggar.
panter: Ja, vi fixade inte att handla, sonen och jag, fastän vi försökte. Slutade med att vi åt sushi på en restaurang i köphysterihuset och sedan åkte och hyrde två filmer som vi såg till ett par påsar godis. Suck.

anonymus altkompis: Den matsalen kan man vara utan, låter det som.
Lovar att sjunga vackert på midnattsmässan!
Gratulera sonen och hoppas det håller - det är väl det man ska göra?! :-)

matildas fikarum: Om jag stiger upp tidigt äter jag frukost för mig själv, och när sonen stiger upp gör jag honom sällskap och får således min andra frukost. Fiffigt och fint!

julie: Tack - och alldeles det samma!

qi: Tack snälla du! Jag ska försöka få det lugnt, färg blev det med julgranens alla pumlor.