Saturday, August 25, 2007

Kling och klang


Nyss förklarade jag för sonen, med hjälp av pianot, skillnaden mellan moll- och durtreklang. Sedan fick han gissa på massor av treklanger - han gissade rätt på alla! Vi har också börjat med att jag spelar en treklang och han ska urskilja och rätt sjunga alla tre tonerna. Det går rätt så bra, dock inte alltid rätt ännu.

Varför gör jag nu detta med en nioåring? Jo, han vill söka till musikklasserna i Nacka nästa år. Proven består av dessa tester, och några till, så jag vill att det ska sitta i ryggmärgen på honom hur det låter. Så länge han tycker det är kul går det ju in fort. Bara några minuter långa övningar, i förbifarten, kör vi. Han har ju spelat fiol i fyra år redan och läser noter bra, så det är väl ingen stor grej för honom, trots allt. Själv hade jag aldrig i livet klarat det när jag var lika gammal som han.
På bilden har han mörkgult frömjöl på näsan efter att ha luktat närgånget på en ros; frömjölet syns som ett mörkare parti längst fram på nosen - för den som är uppmärksam.

5 comments:

Eleonora said...

Detta känsliga fina ansikte... och lika fina och mångsidiga egenskaper på andra områden visar han din lille älskling (och min fästman)Visst är det underbart med barn! Kramar till er båda!

Bloggblad said...

Det låter ända hit som att han kommer in...
Tänk, *suckar djupt*, om det hade funnit musikklasser där jag for fram från skola till skola i min barndom. Diverse stränga pianofröknar träffade jag på... men det var rätt ensamt.

AMber said...

Eleonora: Ja, det är härligt - med vissa barn i alla fall. :-) Han brukar le litet när jag säger "Du vet, hon sägar att du är hennes fästman...". Kram själv från oss båda (har frågat om det var ok)!

Bloggblad: Jag hppas verkligen att han kommer in, han vill ju så gärna.

Att musikklasser och musikskolor finns med vettig pedagogisk persnal är verkligen ett framsteg. Jag hade nog inte varit så nervös för uppsjungningar idag om det hade funnits musikklasser när jag var barn. Men vi klarade oss rätt bra ändå, får man väl säga!

Det Mörka Hotet said...

Det är väl där pedagogiken kommer in - att kunna applicera information med intresse: bra jobbat!

Undrar om du även skulle kunna göra samma sak med mina döttrar när det kommer till städning av deras rum, bädda säng och plocka bort efter sig? Det finns stora pengar att hämta!


DMH/Samuel

AMber said...

DMH:Ja, pedagogiken är väl inövad. Tack för brömmet - det kan ju värma när fiolspelandet sätter igång på allvar snart - då ryker vi ihop med jämna mellanrum. Unge herrn ska alltid öva "senare" nämligen.

Pengar att hämta är ju alltid en lockelse, men jag tror att det tar tiiid och en himla press på superpedagogik för att få till städning i den åldern. Å andra sidan blir det ju folk av de flesta, trots stökiga rum, så...