Wednesday, September 12, 2007

Oh, what a morning!

Men, vilken morgon! Jag vaknade strax efter 5, ältade meningslösheter och insåg att det inte skulle bli mer sovande. Började läsa istället.

Klockan halv sex tassar Samuel in och vill sova bredvid mig. Efter två minuter viskar han att han är hungrig och jag svarar med lagom sträng mammaröst att han måste sova, frukost blir det senare. Han suckar tungt, och jag inser att han visst kan gå upp och göra sig en macka. Lyckligt smyger han upp, kommer genast tillbaka och är salig över det fina gryningsljuset. Han vill ut på balkongen och titta, så jag smyger iväg med honom och där står vi i morgonsvalkan och våra randiga Polarn o Pyret-nattskjortor och bara njuter av morgonens gråhet, bilarnas dämpade muller mot asfalten på Stockholmsvägen och att vi börjar småfrysa.

Jag lägger mig och läser igen, Samuel gör macka, sitter vid datorn en stund och tittar sedan litet på tv. Litet då och då kommer han in, nu ikädd sin röda morgonrock, och säger att det är så mysigt att pyssla runt så här på morgonen alldeles själv. Och jag blir så lycklig över att han är en sån myskork, att han kan ta vara på de små enkla stunderna med en så skön intensitet.

Klockan halv åtta, solen skiner höstklart ute nu, reser jag mig ur paulunen och ska försöka samla mig till en snabb frukost - då ringer det på dörren. Visst tusan, jag har ju födelsedag idag! Utanför står Siri med båda ungarna och sjunger "Ja, må hon leva". Med sig har de teckningar och presenter och nybakta morots- och hasselnötsmuffins, som Siri hittat på receptet till. Alla pratar i munnenpå varandra och det blir på något sätt muggar fram och te och tända ljus och kransen jag köpte igår på Kringelgården, eftersom de slutat med tårta (för ett år sedan) utan att meddela mig. Babbel och fniss tills plötsligt klockan är 8 och Samuel måste på med kläderna i en hast och kamma håret och iväg till skolan med Siri, som tar hans cykel i bilen för att han ska hinna till 8.20 då han börjar. Jag börjar klockan 10.00, så därför sitter jag här i nattskjortan och bloggar med en kopp te vid min sida. Men nu är det grått ute igen och vinden har friskat i.Fin födelsedagsteckning från Cornelia, 6 år. Jag har fått ingående beskrivning av vad allt föreställer, fast det inte behövs...

För en stund sedan tjuvringde Samuel från skoltoaletten för att be mig ta med hans armbandsur eftersom han glömde det i rusningen i morse...


Det här är livet - många små vardagliga, enkla saker blandar sig med några ovanliga och blir ett sammelsurium, som gör mig lycklig! Jag är tacksam!

13 comments:

Bloggblad said...

GRATTIS!
Det där med morgonljus förstår jag dock inte... för jag är aldrig vaken så att jag får se nåt... Även de 2 dagar jag måste upp tidigt märker jag inget för synen funkar inte förrän en stund efter kaffet och då är det för sent.

Redan när barnen var små, dresserade jag dem till att bli morgontrötta...

Men det låter så käckt att vara uppe tidigt, jag skulle verkligen önska att jag studsade upp ur sängen vid 6-snåret varje morgon.

Space babe said...

Men åh! Grattis! Det låter som en underbar start på en födelsedag! Stor kram!

AMber said...

Bloggblad: Tack! Jag har varit precis som du, men blivit frälst... Nä, det är faktiskt så att jag inte KAN sova länge på morgnarna så ofta längre. Jag självvaknar, om du förstår vad jag menar. Trist. Och inget kaffe blir det heller eftersom jag har kronisk magkatarr.

Sonen brukar absolut inte vakna på det viset - han är också dresserad till att sova länge. Och det är inte ett dugg käckt att vara uppe så där tidigt, men när man nu bara blir det, så kan man lika gärna njuta. Jag är så funtad att jag gärna gör saker till en njutning, om det går. :-)

Space Babe: Ja, det var väldigt fint alltihop! Tack - å kram tebaks!

Eleonora said...

Grattis min vän! Härligt att bli uppvaktad me d sång av barnröster och dessutom få maffiga muffins! Själv flög upp som skjuten ur en kanon när min snickare ringde på dörren kl 7!!. Han brukar komma 8, så jag var inte alls beredd, men lyckades smyga till mig en kopp kaffe och en fralla mitt i allt byggdamm. Nu är det KLART och jag är jättelycklig Ha en skön kväll och sov så gott. Kram till dig och sonen

Evas blogg said...

ETT VARMT GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!!

Elisabet said...

Här kommer en grattishälsning från Skåne!
(Och oj, vad jag beundrar ditt mod angående lägerskolan .., jag hade aldrig vågat ..)

AMber said...

Eleonora: Tack! Jag har blivit ordentligt besjungen både av kollegerna och i Kammarkören.

Vad härligt att ditt kök äntligen är klart! Får väl beskåda det snart. Kram!

Eva: Tack snälla du! Det värmer verkligen!!

Elisabet: Åh, en skånsk grattishälsning - tack!!

Jag tycker ju inte att jag var så modig - men det är fint att känna litet beundran trots det. :-)

Visionary Soul said...

... Lite efter som vanligt, men... Grattis på födelsedagen, i efterskott! :-)

mz said...

Kära Amber, stort grattis i efterskott! :-)

AMber said...

Visionary Soul och MZ: Tack så mycket!

Dabe said...

Nämen mamma!
Tjuvringde?
Jo,jo det kan
man kalla det.

Bloggblad said...

Jag trodde att jag skulle bli mer morgonpigg med åren, har hört att det kan bli så. Men icke... Tycker väldigt synd om dig som inte kan dricka kaffe!

AMber said...

Dabe, älskade son: Ibland tar du dig friheter - och det är precis som det ska vara! Jag älskar dig mest av alla i hela världen!!!

Bloggblad: Ja, vin kan jag leva utan, men kaffe... Inte kul när man är så morgonsåsig som jag är.

Var glad att du kan sova på morgonen!