Thursday, July 24, 2008

Balkongväxtlighetens glädje

Så här ser det ut nu - min änglatrumpet hyser ett 80-tal (!) knoppar. Den här bilden tog jag för ett par år sedan. Man ser blommans kronblad genom knoppens hölje på den närmsta bananformade knoppen.

Om ett par veckor ser det ut så här!

Änglatrumpeten är nu högre än jag (som mäter modiga 163 cm) och Shasta, min vita stora ros är nu över 2 m och slår snart i grannens balkong. Den är full av knoppar och ett par vackra rosor har slagit ut. På bilden nedan har jag bara fått med nedre delen av rosen. Min stora fina Mårbacka syns, liksom katten Samir under det lilla bordet och luktärtorna och lavendeln i förgrunden. På nedre delen av bordet står en timjanplanta som vi vittjar friskt när vi lagar mat.


Ovanstående bild tog jag nyss - en Shasta i full blom! Det är en stor ros, nästan 15 cm i diameter. Doftar sött och rent, alltså en ganska lätt doft.

I andra änden av balkongen står krasse och tomater. Ett par dagar nu har jag nupit mig en solvarm röd tomat till lunchen. Lyx!

Vilken lycka växterna ger mig - när jag är hemma tittar och luktar jag flera gånger om dagen! Den enkla lyckan verkar vara den djupaste.

6 comments:

Bloggblad said...

Så vacker änglatrumpeten är! För många år hade jag en stor fin sån, men sen fick jag veta att den är supergiftig, att man helst inte ska ta i den... och då åkte den på tippen. Det var en trädgårdsmästare som avrådde mig från att ha den, men jag vet inte... om den är så gräsligt giftig borde den väl inte ens säljas?

Amber said...

bloggblad: Giftig är den ju, men om man inte har små barn, som kan tänkas äta av växten, så gör det ju inget. Jag plockar blad ifrån den ibland när de gulnat litet, men mest tittar jag och njuter.
Man bör väl inte precis gnugga sig med bladen, men det gör man ju inte, man rör den ju faktiskt knappast.
När blommorna kommer njuter jag av doften morgon och kväll då fukten bär den till mig.

Håller med - vore den sååå hemsk borde den inte få säljas.

Inkan said...

Lyckost som har en balkong! Jag blir så avundsjuk. Nu odlar jag på fönsterbrädan i mitt kök - min indiankrasse, med rötter i Amerika, blommar nu så det är ett blomsterhav.
Och på vår trappa ute så blommar fyra eller fem olika sorters pelargoner SÅ VACKERT! - de kommer att glädja oss fram till oktober-november.

Eleonora said...

Ja, enkelt, sant och rent - vilken glädje! Och att sitta där i soffan med en god bok, då blir det nästan perfekt. (Med en man i köket, som lagade god mat - dåå hade det nästan varit perfekt)

Eleonora said...

Kolla din mail.

Amber said...

inkan: Huvudsaken du får odla. Kan man sitta och dricka sitt morgonkafffe på trappan? Det är väl en njutning, om det går!

eleonora: Ja, det där med mannen i köket har jag inte hunnit till ännu. Men jag jobbar på det! :-)