Saturday, July 31, 2010

Läget är låst

Grannen Erik har låst sig ute. Efter att ha letat låssmeder på min dator - jag har ju inte längre någon telefonkatalog, som hans dotter (hon är lika gammal som jag) frågade efter - satte han och dottern sig i trädgården och väntade på att få dörren öppnad. 1600 kronor skulle det kosta!! Det är inget överpris, sa dottern när jag häpnade. Jo, men se det tycker jag, det!

Bättre att ha ett lås som man måste låsa aktivt när man går ut. Det har jag. Jättebra! Grannen Erik skakar bara på huvudet och skrattar på sitt speciella vis när vi talar om mitt utmärkta lås. Jag vet ju varför han skrattar så gott.

5 dagar på Mallorca, glömde låsa dörren. Under flera veckor efter detta stod Erik på sin balkong, alldeles vid vår ytterdörr, och frågade mig skrattande om jag kommit ihåg att låsa dörren. Och alla gånger han ringt på och påpekat att jag lämnat nyckeln i dörren... Och alla gånger ingen påpekat, utan jag letat förtvivlat hemma, tills jag kommit på den briljanta idén att titta utanför lägenheten.

Människan är ett roligt djur. Ibland.

6 comments:

Elisabet said...

Dagen innan jag skulle lämna min lägenhet, får jag för mig att sätta alla tre nycklarna på nyckelknippan.

Så bra! Då tappar jag inte bort dem i flyttröran.

Problemet är bara att den där ringen där jag sätter dem, nycklarna, är för vid .., men det ser jag inte .., så på kvällen upptäcker jag att två av tre nycklar är försvunna.

Den ena hittar jag på gatan .., den tredje är och förblir borta.

Jippie!

Det kostar mig 1500 kronor, sa hyresvärden.

Varför, oh varför, lät jag dem inte ligga kvar på slagbordet??

Amber said...

Elisabet: Nä, vilken otur! Och jag undrar så vad det var som kunde kosta 1500 kronor... Nytt lås o nya nycklar? Då hade det blivit billigare om du låtit göra en ny nyckel.

Eleonora said...

Det där med nycklar är ett kapitel för sig - och för Erik i synnerhet!! Erbjud dig att ha en omgång av hans extranycklar hemma hos dig. Där kan ju vem som helst komma åt dom i princip när som helst .....

Om det passar damen - du får gärna ha en omgång av dina nycklar hos mig - utifall att osv .....

Bloggblad said...

Fy tusan så dyrt! Fast låssmeder ska väl också leva?

Jag har inte kommit mig för än att hitta ett bra gömställe. I måndags när jag kom hem efter stockholmsäventyret, kunde jag ha fått sitta i två timmar i trädgården och vänta... om jag inte av misstag släpat med mig min nyckelknippa. Maken skulle ju vara hemma... trodde han.

Amber said...

Eleonora: Du menar att det är lätt att komma åt nycklarna för att jag oftast är hemma eller för att jag lämnar dörren olåst. :-)

Jag föreslog Erik att han skulle ha nycklar hos mig, så vi får se hur han gör.

Bloggblad: Går du hemifrån utan nycklar ibland? Du vet, män kan man inte riktigt vara säker på. :-) Allvarligt talat, det kan ju bli hur tokigt som helst - det slutar med "Ja, men jag trodde att du..." från båda håll. Gör som jag, lämna dörren öppen - inte.

Anna said...

Jag blir alltid full i skratt när jag hör om låssmeder. Det var en som öppnade åt en kompis och så sa han: "Ja, här ser det ju normalt ut i alla fall, men jag måste berätta var jag var nyss", och så berättade han att han låst upp till en lägenhet som var helt klädd med tömda mjölkpaket, staplade tills det bara var trånga gångar kvar. De får nog se en hel del, låssmederna. Men jag håller med om att såna lås som man måste låsa utifrån är bättre, hade ett annat tidigare och såg framför mig hur jag skulle låsa mig ute i flanellpyjamas när jag hämtade tidningen :P