Thursday, June 21, 2007

30-årsjubileum i Luleå

Förra helgen var jag i min hemstad, Luleå, på 30-årsjubileum. 12 av oss som tillsammans gick ut Lärarhögskolan i Luleå den omgången kom. Fantastiskt roligt!Efter gemensam lunch på kulturhuset åkte vi till vår gamla skola, som nu hyser annan undervisning. Vi räknade inte med att komma in eftersom det var lördag, men en dam släppte in oss när vi sa att vi firade 30-årsjubileum. Det visade sig att damen tillhörde ett sällskap som firade 40-årsjubileum! Det blev många glada skratt och jämförelser när resten av hennes sällskap dök upp.


Vi pratade och pratade. Några av oss är fortfarande lärare av olika slag, en är rektor, en arbetar på Värmlandsoperan och en som journalist. Företagarandan hade gripit flera. En gör ljuskronor i sitt företag Tindra ljusstöperi, som säljer bl a på Skansen, en är delägare i en Guccibutik, en har haft tobaksaffär, en gör Jonssons mandelpotatischips...


En ganska högljudd middag blev det på lördagkvällen och sedan, som man plägar i detta kalla nordiska land, satt vi ute invirade i fleecefiltar med diverse drickbart och pratade tills solen, tja fortsatte sin vandring över himlen. Den går ju inte ner där uppe (unintended pun), så jag var glad över mörkläggningsgardinerna på hotellrummet.Söndagen tillbringade vi i Gammelstan, den världsarvsmärkta kyrkbyn, där man har spelmansstämma varje år vid i början av juni. Ett par av oss dansade och uppträdde här med Luleå Hembygdsgille i mitten och slutet av 70-talet, så det kändes verkligen roligt att komma tillbaka. Jag såg till och med, den på sin tid oerhört vackre, riksspelmannen Tore Härdelin, som fanns med i spelmans- och folkdanskretsarna på den tiden. Hans dotter sjunger numer med i gruppen Triakel.


Vår jubileumsgrupp, hade en skön dag med samtal och paltätning, medan den ena efter den andra droppade av och åkte hem till sin del av Sverige. Jag njöt av att ännu en gång höra låtar jag både spelat och dansat till.

Vifast Björklund minns jag mycket väl. Ett riktigt original! Jag var t o m hemma hos honom en gång och blev till min förskräckelse bjuden på kaffe. Disken låg i en enda smutsig röra i köket, han tog bara fingrarna och svepte ur det värsta och sedan var det bara att dricka. Nu visades en fin utställning med bilder av denne specielle man. Han gjorde en kulturgärning genom att nedteckna musik och dräkter från förr. Jag bad Tord Nilsson, som ställde ut bilderna, att göra en bok om Vifast - det vore en välgärning.


Ovan en lada ur ladrikets många vackra...

6 comments:

Bloggblad said...

Så mycket intressant...har scrollat och läst, jag har aldrig sett midnattssolen - bara varit nästan ända uppe vid polcirkeln vid midsommar.

Vi hade 30-årsträff för 2½ år sen. Men ingen midnattsol mitt i vintern i Linköping... Bara midnattsmörker...

AMber said...

Såg du inte midnattssolen när du var vid polcirkeln? Det är både vackert och störande att det ser ut som ljusan dag när man ska sova.

Nej, Linköping har väl inte så mycket midnattssol. :-) Hoppas er jubileumsträff var lika trevlig som vår.

Det Mörka Hotet said...

Gammelstan och ladan såg bra ut men kulturhuset var inte så himla...kulturellt.

Glad Midsommar!


DMH/Samuel

Panter said...

Vad roligt att läsa. Jag har noll koll på de jag läste med. Lite synd för jag gick i en himla trevlig pedagogikgrupp. Vi var aldrig samma grupperingar, det skiftade från ämne till ämne, där på Lärarhögskolan i Uppsala.
I Luleå har jag bara varit en gång - på vintern, men midnattssol har jag upplevt som barn, då vi ett kort tag bodde i Malå.
Trevlig midsommar!

AMber said...

DMH: Ojdå, det du tagit för kulturhuset är stadshuset. Men det gör inget, jag tycker kulturhuset också var rätt fantasilöst - glas och stål, som alla andra coola nybyggen - brunmålat stål. HU!

Glad midsommar själv, Gamle Svarten!

Panter: Det går hyfsat lätt att få fram gamla studiekamrater. Jag gjorde det för 10 år sedan, men det var för litet intresse för en träff då. Du kanske ska prova?!

Ja, Luleå på vintern är KALLT! Det var en orsak till att jag flyttade därifrån

AMber said...

Jo, Panter, glömde önska dig också en glad midsommar. Varde härmed gjort!