Friday, January 20, 2006

Snöigt
Vaknade klockan fem i morse. Urk. Tänkte litet i mörkret, på idiotiska ting, förstås. Gav upp och började läsa "Ptolemy´s gate" i stället.
Upp, kort frukost, snabb sminkning, ännu snabbare påklädning, sopa av bilen, halka till ett överfullt parkeringskaos, landa hos sköna, skämtsamma elever. Puh.

Har just avslutat en bok som heter "Explosiva barn". Jag har faktiskt lärt mig en hel del om problemlösning med sådana barn (och andra med). De barnen som tas upp i boken är svåra, och har det svårt. Några har vi i jobbet. I onsdags fick ett av våra sådana barn en härdsmälta och slog allt han kom åt - hårt - och måste, som vanligt, hållas fast, eftersom han inte alls går att nå i det läget. Tyvärr var jag den som fanns till hands. Inte kul! Jobbigt för alla parter, klasskamraterna som är livrädda, ungen som helt ballat ur och är som en viking under inflytande av flugsvamp och den vuxna som måste se till att ingen blir skadad. Efteråt blir man helt slut, nedstämd och förvirrad. Samma för ungen.

Var det bättre förr när man hade särskilda klasser för sådana barn (det finns på vissa håll fortfarande, de jag har besökt har varit bra, fantastiskt engagerad och kunnig personal)? De blir stämplade säger man nu. Det blir de ju i alla fall - deras beteende går ju inte precis obemärkt förbi. Särskilda skolor? Finessen med specialanpassat är att man kan anställa personal som verkligen kan den här sortens barn och man kan ha fler personer anställda för en grupp barn. Nu måste man anställa en person som går med barnet hela tiden och det är oerhört dyrt, så dyrt att man inte kan ha barnet punktmarkerat hela tiden. Följden blir härdsmälta med jämna mellanrum och en oerhörd risk för de andra eleverna. Inte lätt.

Kolleger som upptar hela kollegierummet/livsrummet, vad gör man med dem? Om jag koncentrerat sitter och skriver vid en dator, ser jag ut som jag vill småprata då? Tydligen.

Igår, efter träningen skjutsade jag hem min kollega. Hon bjöd in mig på middag och det blev litet som en fredagkväll, fast mitt i (njae) veckan. Litet vin, god mat, kollegans man, en av hennes trevliga vuxna söner (snickarlärling), hennes mans vuxna dotter (läkarstuderande med forskarinriktning) och en härlig blandning av våra olika liv i små anekdoter och flamsiga historier. Helt lugn och avslappnad körde sedan jag hem i snöröken, mycket nöjd med kvällen

Så skönt att det är helg om några timmar - ska mysa med sonen. I morgon ska jag gå på fest. Har blivit beordrad att lämna bilen hemma. Men... Den är ju min snuttefilt!

No comments: