Tuesday, August 15, 2006

Natt-tankar till brödbak

Bakar frukostbröd till sonen - jo, han är rätt bortskämd. Tänker att han bara har en barndom, han är min enfödde son och jag vill skämma bort honom - till en viss grad i alla fall. Han vill ha minibaguetter med grahamsmjöl och sesamfrön i, så han kan äta en "bun" ituskuren, med massor av cheddarost i. Det är väl ingen stor begäran när man har en mamma som kan och vill baka? Tycker jag livet är grått och/eller ångesten drar då bakar jag gärna - det luktar hemma och gott och jag producerar något nyttigt. Dessutom föredrar sonen, aktivt, allt som är hemgjort.

När jag nyligen läste Stieg Larssons bok "Män som hatar kvinnor" hittade jag ett par speciella saker: Huvudpersonen läste bl a en bok av Sara Paretsky, vilken är en författare jag läst en del av och gillar (t ex "Windy City Blues").

Huvudpersonen "deschiffrerar" också vänskap och säger att det är förtroende och respekt, det går inte utan det ena, båda måste finnas för att det ska fungera som vänskap. Kanske helt klart för resten av mänskligheten, inte för mig dock. Jag tycker vänskap är otroligt knepigt. Ofta mer knepigt än bra.

Har satt upp en STOR lapp på kylskåpet, där det står VÄNSKAP = RESPEKT + FÖRTROENDE. Ska titta på den varje dag ett tag framöver och se om jag kommer fram till något som jag begriper.

Nu har jag lindat in de heta småbröden i fem rena linnehanddukar, eftersom jag inte orkar vara uppe och vänta på att de kallnar, så de kan läggas in i frysen. Ett bröd tog jag, skar itu och bredde på smör, Lätt o Lagom Omega 3 egentligen, så det smälte och lade på två skivor cheddar... Mmm, nu ska jag sova!

8 comments:

Elisabet said...

Å, vad härligt med nybakat bröd, vilken kärleksgåva!

Inkan said...

God torsdagmorgon ....nybakat bröd som låter smöret smälta... du skriver så att jag känner smaken i min mun.

och om vänskap som vänskap är. Det vet jag som har två nära och kära vänner som har funnits med nästan hela mitt liv; det handlar om respekt och förtroende.Idag vet jag det.

Hoppas dagen blir en bra dag!

AMber said...

elisabet: Ja, det har du alldeles rätt i! Och kärleksgåvor gör gott åt både givare och mottagare, därför är det viktigt med sådana. Inte konstigt då att det känns värt det att vara uppe miss i nassa och baka...

inkan: På åttiotalet, tror jag det var, läste jag en bok om vänskap - tror det var en italiensk författare. Tror jag ska leta reda på den och läsa om - kanske jag blir klokare då ängående vänskap.

Vad härligt att ha vänner som funnits med så länge, det är värt guld!

Jo, det blev en bra dag! Men det känns att man varit ledig ett tag - bara att ha på sig skor en hel dag känns underligt. :-)

tell said...

Amber
du som läst Stieg Larssons första läser naturligtvis också nästa om Lisbeth Salander.
Men lite andra deckartips - bortom Mankell och Marklund:
Jean Bolinders "Martin Luffas hemlighet" och "Du Janne" är två väldigt starka läsupplevelser.
Barbara Nadels turkiske kriminalare Cetin Ikmen är härligt annorlunda och läs gärna någon av Tony Hillermans böcker om navajopoliserna Joe Leaphorn och Jim Chee.
Jag gillade också Nessers nye snut - Gunnar Barbarotti - klart mer än Van Veeteren.
Ja, lite tips inför hösten bara.
Jag vinkar åt dig när jag kommer till Nacka nästa helg!

AMber said...

tell: Åh, tack för alla bra boktips! Har letat i flera bokaffärer efter Larssons andra bok, men den är tydligen mycket populär...

Vinka bortåt Saltsjöbaden, så viftar jag tillbaka. ;-) Jag har, via bloggar hit och dit, uppfattat att du har en dotter bortåt Värmdö eller Gustavsberg.

AMber said...

Två "bortåt" - och jag som avskyr upprepningar. Quelle förfall!

Fröken Bokmal said...

Gillar också Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor". Har du hittat den andra än? Jag har precis börjat på den, och den verkar lovande.

AMber said...

Nej, jag har inte hittat den ännu. Har klämt in sista delen av en trilogi om stravaganti istället - "Stravaganza - Blommornas stad" av Mary Hoffman. Fascinerande läsning om människors vandring mellan olika tidsepoker.