Thursday, October 26, 2006

Ur mina bokhyllor


84 Charing Cross Road är en underbar bok, som jag läst flera gånger. Det är en brevväxling mellan en amerikansk kvinna och en man som äger ett bokantikvariat i London. En del dagboksanteckningar finns också med. Det är alltså Helen Hanff, som skrivit boken, som brevväxlat med bokhandlaren. En film har också gjorts efter boken - en vacker, varm och sorglig film. Anthony Hopkins spelar rollen som bokhandlaren.

Barbro Alving är både rolig och bitsk i sina böcker Personligt. Det är fantastiskt att möta en kvinna som levt större delen av sitt liv innan jag fanns - ändå finner jag så stora likheter oss emellan. Det visar verkligen att människan är sig lik i grunden, oavsett tid. Det är betryggande och fascinerande.

Jag är väldigt trött efter att ha skrivit observationsrapport, med två av mina medobservatörer, hela dagen. Det mesta måste diskuteras - vad såg vi, vad står det i läroplaner, arbetsplaner och kursplaner? Tolkar vi för mycket eller såg vi just det vi skriver? Vad tycker vi sedan om detta? Kan vår bedömning verkligen kopplas till det som planerna kräver, eller tycker vi bara helt löst? Knivig balansgång, där ens åsikter verkligen blir ifrågasatta. Det är ju inte personligt, men ibland blir det "kill your darlings" och det kan kännas.

Vi väger ord på guldvåg, timme ut och timme in - och ovanpå detta måste vi sätta sifferbedömningar, som ska stämma överens med texten. Vi lär oss enormt mycket och förhoppningsvis blir det någon utkomst för den observerade skolan och kanske för den kommunens politiker.

Ibland kommer man tillbaka efter några år och ser att det man påpekat som brist, förändrats till det bättre, kanske till och med radikalt - då känns det värt alla trassliga timmar med intrikata diskussioner. Men trött blir man, som sagt.

För övrigt tycker jag att observatörer är så kloka - generellt sett, förstås. Kunniga, öppna och fantastiskt roliga att diskutera med. De är, av nödvändighet, ifrågasättande och tänkande - härligt, faktiskt! Det passar mig som hand i handske. Sköna argumentationer blir det - och många skratt...

5 comments:

carulmare said...

En Doris Lessing ser jag också! Henne har jag läst mycket, för ett antal oräknade år sedan... En självbiografisk serie, kommer jag ihåg. Martha? Eller blandar jag ihop henne med en annan kvinnlig författare...? En del science fiction också - och en bok om ett mycket märkligt barn, det femte något... Allt mycket dimmigt ihågkommet, som du märker...

AMber said...

carulmare:Du är inte så dimmig som du tror. :-) Martha är helt riktigt självbiografisk, vet inte riktigt vad resten av titeln är på svenska.
"Det femte barnet" gissar jag att den heter på svenska eftersom den på engelska heter "The fifth child".
DL är en fatastisk författare iaf!

Inkan said...

Å det var underbara Ann Bancroft som spelade mot Hopkins - och hon är en av de bästa skådespelerskor jag vet. Vilken roll hon gjorde. Tyvärr dog hon förra året. Synd, för hon var så bra, så begåvad. En av de bättre karaktärsskådespelerskorna i USA.

Boken är en av mina favoriter och även om filmen var bra så tycker jag bättre om boken.

Elisabet said...

Ännu en bild som jag tycker om! På dejtingsidan har jag just en sån, - den säger rätt mycket egentligen om mig själv -, fågelböcker och flora och fauna .., en bok med ordspråk och "Ängeln på sjunde trappsteget".

Och tänk, vad man får lära sig om andras yrken genom bloggar.

Vilken gåva.

Tack,.

AMber said...

inkan: Jag gillar också boken bättre!

elisabet: Vilken bra idé, att ha en sådan bild på datingsidan - det säger ju väldigt mycket om en människa, det hon läser.
Ja, det är spännande med alla olika yrken man kommer i kontakt med på bloggarna. Jag har lärt mig mycket om ditt t ex.