Monday, July 09, 2007

Sommarledighet

Besökte med Kristina, den härliga skånskan, konstnären Olle Nymans gård och ateljé i Saltsjö-Duvnäs, artikel från förra året här och från i år här. Underbart att träda in i andras liv, särskilt kreativa människors - gården/hemmet visas precis som det såg ut när Olle och hans syster Kajsa bodde där. Spännande att se konsten, ja, hela atmosfären. De har café/restaurang inne på gården - gott och vällagat. Rekommenderas, om ni är i Stockholmstrakten.

Försöker vara nyttig i gråvädret - det går väl inte alltför bra. Har lyckats tvätta och åka iväg och träna. Idag när jag var på väg till tvättstugan mötte jag Kerstin, en av våra många trevliga pensionärer på gården. Hon hade rensat i rosenbuskarna så blodet rann längs armarna. Jag hjälpte henne att med sekatören klippa ner rosenslanorna i en svart plastsäck så vi kunde kasta det. Stooora taggar fanns det gott om.

I dagens SvD läste jag något som jag har full förståelse för, Även i Paradiset ska gräsmattorna klippas. Richard Swartz skriver om att vi ska arbeta och inte ha så mycket ledigt. "Arbetet tillåter oss dessutom att glömma oss själva." Korta vilopauser förespråkar han - det gör jag med! (Kolumnen är ännu inte utlagd på nätet, tyvärr.) Jag vet att många har arbeten som gör dem uttröttade, jag har ju själv ett sådant, men tre veckor, max fyra åt gången vore väl bättre än denna ledighetsöken! Och alla dess stackars föräldrar som arbetar, vad ska de göra av sina barn så många veckor? Visst kan man resa bort, hälsa på vänner och släktingar, läsa böcker och titta på kultur - men vecka ut och vecka in?! Nä tack! Tänk alla dessa män som hysteriskt bygger sig genom semestrarna - sunt, säger jag bara!

Ja, nu när jag har svurit i kyrkan får jag väl mig på skallen. Det lär inte få mig att ändra åsikt dock!

Nu ska jag lyssna på sommarprogammet med Sture Linnér! (Obs! Jag sparade ett gammalt inlägg, därav den konstiga tiden - klockan är nu precis 13:05 onsdagen den 11 juli.)

2 comments:

Bloggblad said...

Då ligger jag bra till. För jag får sällan mer än ett par timmar då och då som är lediga... alltså, jag hittar ideligen på nåt att göra... blir väldigt rastlös av att inget ha för händer. Jag tycker att jag mediterar rätt bra när jag pular med grejer i ensamhet. MEN - jag skulle gärna välja bort sånt där trist som matlagning - handla -diska - tvätta...

AMber said...

Njae, du är väl bra på att ta vara på tiden. Något att göra finns ju alltid, men jag kommer mig inte för, vet inte var jag ska börja, blir handfallen... you name it, så fort jag har hur mycket tid som helst att göra det på. Jag måste ha piskan över mig, där ligger det för min del.

Det du räknar upp är verkligen hopplöst trist - ja, möjligen är tvätt ok.